bezár
 

art&design

2013. 03. 11.
Reneszánsz bútorok kiállítása Tatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kuny Domokos Múzeum korabeli bútoraiból nyílik csütörtökön a tatai várban időszaki kiállítás, amelynek egyik legkülönlegesebb darabja Stefánia hercegnő rendkívüli épségben megmaradt kelengyeládája.

prae.hu

Papp Kinga, a kiállítási tárgyak restaurátora elmondta az MTI-nek, hogy a kelengyeláda útját a bútor titkos rekeszeiből előkerült vasúti szállítócédulákból lehetett követni.

A ládát a Lónyay hercegi pár a második világháború végén menekülés közben a Pannonhalmi Bencés Főapátságba vitte a család Pozsony-közeli, oroszvári kastélyából. Később, 1974-ben a múzeum akkori igazgatója egy műkereskedő közvetítésével vásárolta meg.
   
A kelengyeláda különlegessége, hogy megmaradt a bútor alsó szoknyája, melyre a ládát helyezték, hogy közvetlenül ne érintkezzen a földdel. A legtöbb utazóládának ez a tartozéka elveszett, mert nem szállították együtt a bútorral - magyarázta a restaurátor.
   
A kiállítás tárgyai XVI. és XVII. századi bútorok, köztük szerkények, székek, asztalok. A bútorokat a múzeum műkereskedésekből és védett magángyűjteményekből vásárolta az 1960-70-es években, hogy a ládák, asztalok a reneszánsz vár berendezését, történeti kiállításait gazdagítsák.
   
A darabok legtöbbje Itáliában készült, és jól látható rajtuk az új technikájú asztalosmunka, az akkor megjelenő furnérozás és a famozaik, az intarzia alkalmazása. A bútorokat a törökkor közegébe ágyazva mutatják be a látogatóknak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés