bezár
 

zene

2013. 03. 09.
Szoprán sztár, Raimondi Ildikó a Capriccio női főszerepében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Richard Strauss operai "hattyúdalában", a Capriccióban Raimondi Ildikó mutatkozik be hétfőn és csütörtökön a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A félig szcenírozott előadást Kocsis Zoltán vezényli, a rendező Rebekka Stanzel.

prae.hu

"Először - és mostanáig utoljára - Garmisch-Partenkirchenben egy koncertszerű előadáson 2009-ben énekeltem Madeleine grófnőt, a darab hősnőjét. Ott áll Strauss villája, ott a Richard Strauss Intézet. Nagyon megindító és emlékezetes számomra, mert olyan volt, mintha a zeneszerző meghívott volna magához" - mondta el az MTI-nek a Bécsben és szerte Európában Ildiko Raimondiként ismert szoprán.

Színpadon most játssza először a szerepet, nehéznek tartja a munkát, mert a Művészetek Palotájában csak rövid próbaidőszak lehetséges és mint hangsúlyozta, zeneileg elég bonyolult a mű, hiszen az egész operatörténet feltűnik benne és sok a szöveg is. Pihenésre nincs mód, hiszen az opera egy kiadós - két és fél órás - felvonás.

"De a muzsika gyönyörű és ez a színpadi megoldás igen érdekes itt a nagy teremben, bár épp a méretek miatt erősen kell koncentrálni. Madeleine-t finom és érzékeny nőnek látom, fontos, hogy nem kislány, hanem érett asszony. Nagyon jó a szerep, mert mindenki neki udvarol. Neki kell azt a titkot meghagyni vagy elárulni, vajon mi elsődleges, a zene vagy a szó? Én a titokra szavazok" - beszélt szerepéről Raimondi Ildikó.

A véleménye szerint pompásan felújított moszkvai Nagyszínházban énekelt előzőleg, A denevér Rosalindáját játszotta két alkalommal. A Capriccio-előadások mellett egy ifjúkori Wagner-mű, A tündérek gyermekeknek készült rövidített verziójában is játszik.

"Különös és érdekes, hogy ennek az igen ritkán játszott darabnak köze van Strausshoz. A fiatal zeneszerző - akkor még csupán korrepetitor - első vezénylési lehetőségét Münchenben A tündérek bemutatójára kapta. Szorgalmasan próbált a zenekarral, a premier előtt három nappal mégis elvették tőle az előadást. Megsértődött, jó időre elhagyta a bajor fővárost, és nem akárki lett belőle" - mesélte Raimondi Ildikó.

Az énekesnő tavasszal számos dalestet ad Ausztriában, nyáron pedig a Salzburgi Ünnepi Játékok Akadémiáján tanít, immár második alkalommal. "Szép dolog, ha az ember továbbadhatja a fiataloknak a tapasztalatait, a tudását" - jegyezte meg.

A női főszerepben bemutatkozó Raimondi Ildikó a bécsi Staatsoper magánénekese, repertoárján több mint 40 szoprán szerep sorakozik. Játszott a Deutsche Oper Berlinben, a drezdai Semperoperben a müncheni Bajor Állami Operaházban, a Zürichi Operaházban. Koncertprogramjában fontosak a 20. századi szerzők, például Schönberg, Zemlinsky, Wellesz Egon, Ernst Krenek, Gottfried von Einem. Ebben az évadban a bécsi operaházban Musettát is alakítja a Bohéméletben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés