bezár
 

színház

2013. 03. 08.
Plautus-bemutató a Pesti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Plautus A hetvenkedő katona című művét tűzi műsorra a Vígszínház: a klasszikus római komédiát új fordításban vasárnap mutatják be a Pesti Színházban.

Szkéné színház

A hetvenkedő katonát, Plautus sodró lendületű bohócjátékát Karsai György és Térey János új fordításában láthatja a közönség - olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Az előadást Szőcs Artur állítja színpadra, aki az utóbbi években klasszikus rendezéseivel megszólította a fiatalabb korosztályt is.
Plautus művei már születésük idején is különlegesnek számítottak metsző humorukkal, csattanós szerkesztésükkel, remek párbeszédeikkel, korukat megelőző szemléletükkel és pontos emberábrázolásukkal.
   
A darab műsorra tűzésével az alkotók a szórakoztatás mellett szeretnék ráirányítani a figyelmet az antik drámairodalom örök értékeire is. "Jó lenne új tartalmat, értelmezést kínálni azoknak, akiknek ismerősen cseng ez a cím: A hetvenkedő katona. És jó lenne, ha a nézők egy kortárs szerző nevét keresnék a színlapon az előadás után" - idézi Szőcs Artur szavait a közlemény.
   
A darab története szerint Gyürkőc Feri, a furfangos szolga ott tesz keresztbe a gazdájának, a hőzöngő katonának, ahol csak lehet. Jobbnál jobb cseleket eszel ki, és a katona észre sem veszi, máris a szolga csapdájába esett. Gyürkőc azonban nemcsak a saját érdekében taktikázik, hanem egy fiatal pár szerelmének megmentéséért. S ahogy egyre szorosabbra fonja a béklyót a katona körül, a történet is annál szórakoztatóbb lesz.
   
Az előadásban Mészáros Máté alakítja Gyürkőcöt, Csőre Gábor a hetvenkedő katonát. Partnereik többek között Bata Éva, Réti Adrienn, Dengyel Iván, Telekes Péter és Molnár Áron.
   
A Vígszínház másik tavaszi premierjét pénteken tartják: az Átutazók című előadást Eszenyi Enikő rendezésében mutatják be. Hanoch Levin egyedi humorú darabja több generáció életét mutatja be, és szinte a teljes társulat színpadra lép az előadásban, amelyben Törőcsik Mari vendégként játszik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés