bezár
 

art&design

2013. 03. 04.
Levéltári értékekből nyílik kiállítás Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mária Terézia 1743. március 6-án látta el kézjegyével azt a kiváltságlevelet, amellyel szabad királyi város rangjára emelte Győrt. Az esemény 270. évfordulóján, szerdán kiállítás nyílik a dokumentumot őrző győri levéltár különleges irataiból az Esterházy-palotában, s egyben megemlékeznek a közgyűjtemény fennállásának huszadik évfordulójáról is - mondta Bana József igazgató az MTI-nek hétfőn.

prae.hu

A tárlaton bemutatják a Mária Terézia által adományozott díszes, nagypecséttel ellátott, latin nyelvű kiváltságlevelet, amely felsorolja a Győrt megillető jogokat, egyebek között a városbíró és a tizenkét esküdt megválasztásának, továbbá a céhek megalakulásának engedélyezését, a sörfőzés, a sóárulás, a patikaállítás és a vásártartás jogát, valamint a vám és révjogot - sorolta a szakember.
   
A kiállítás az érdeklődők elé tárja a levéltár másik különleges értékét, V. Ferdinánd 1844-ből való pecsétadományozó oklevelét a király saját kezű aláírásával. Középkori okmányok, Mohács előtti időből származó oklevelek - közülük a legrégebbi 1322-ből való -, továbbá közgyűlési jegyzőkönyvek egészítik ki a tárlat anyagát.
   
Bana József az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a városi levéltár húsz évvel ezelőtti megalakulásakor 1200 iratfolyómétert tett ki a jogbiztosító iratok gyűjteménye. Két évtized alatt 2800 iratfolyóméterrel gyarapították a kollekciót.
   
A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés