bezár
 

irodalom

2013. 03. 04.
A Publishing Hungary program következő állomása: Lipcsei Nemzetközi Könyvvásár
2013. március 14–17.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balassi Intézet 2013-ban folytatja a Publishing Hungary programot, melynek következő állomása Lipcse. Hírös magyarok lesznek ott, minimum könyv alakban de akár személyesen is: Rejtő Jenő, Rubin Szilárd, Szilágyi István, Spiró György vagy Nagy Ildikó Noémi és Nagy-Koppány Zsolt

prae.hu

A Lipcsei Könyvvásár 350 helyszínével, 2600 rendezvényével, évről évre növekvő közönségével Európa egyik legnagyobb irodalmi eseménye. A Magyar Standdal a német könyvszakma, a média és a közönség a már ismert és bevált helyen, de ezúttal a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricuma (.CHB) által kidolgozott, új vizuális megjelenésben találkozhat.


Rubin Szilárd – könyvbemutató

Rubin Németország egyik nagy felfedezettje: első regénye, a Csirkejáték 46 évvel a magyar megjelenés után látott napvilágot németül, és azonnal bestseller lett. A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyenesen a 20. század egyik legizgalmasabb szerelmi regényének nevezte. A Mulatság a farkasveremben című frissen megjelent bűnügyi regényét a könyvvásár egyik legkedveltebb színhelyén, a Kortárs Művészeti Múzeumban mutatják be. Résztvevők: Jörg Plath, irodalomkritikus, a 2013-as Német Könyvdíj zsűrijének tagja, Horváth Géza irodalomtörténész. Felolvas: Christian Brückner, Németország egyik legnépszerűbb előadója. A regény a rangos Rowohlt kiadónál jelenik meg. Tankó Tímeát ezért a fordításáért a Lipcsei Könyvvásár Fődíjára jelölték.


Rejtő Jenő – könyvbemutató

Az elátkozott part című regény német megjelenésének alkalmából megelevenednek a Magyar Standon Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins kalandjai a légióban. Egy interaktív Rejtő-univerzumba nyerhet betekintést a vásárlátogató: több Rejtő-regényben is felbukkanó regényfigura leírása is megtalálható itt, pl. Wagner úré, aki búzakék szakállát egy nagy pofon következtében szerezte, amikor belezuhant a hajófestő zománcába. A látogató az infografikát böngészve felfedezheti, hogy mely regényekben fordulnak elő az egyes karakterek, milyen kapcsolatban vannak egymással, olvashat epizódokat róluk, láthat filmrészleteket. A németországi első Rejtő-könyvbemutató színhelyéül a NaTo nevű kulturális központot választották, mely a The Guardian brit napilap szerint Európa egyik legjobb klubja. Rejtőt Márton László író mutatja be, akivel Hans von Trotha, a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió irodalomkritikusa beszélget. Felolvas: Ilja Richter színész.


Szilágyi István – kortárs szerzőnk bemutatása

Dosztojevszkij, Hemingway és Faulkner atmoszférája Erdély univerzumába zárva: a Kő hull apadó kútba (1975) című regényben a csaknem szociológiai, szociográfiai pontosságú közléseket látomások, beszélgetéstöredékek, álmok, víziók, időben távoli tudattartalmak szakítják meg. Szilágyi Istvánt és életművét bemutatja: Kalász Orsolya költő, műfordító.


Spiró György– kortárs szerzőnk bemutatása

A regényíró, drámaíró, lírikus, irodalomtörténész, esszéista hosszú idő után először szerepel Németországban. Spiró Györgynek évtizedek óta nem jelent meg műve németül. A rendezvény célja, hogy a Tavaszi Tárlat c. regény nemrég megjelent német fordítása alkalmából felhívja a figyelmet a német kiadók számára eleddig teljesen ismeretlen Spiró-életműre. A szerzőt bemutatja: Kalász Orsolya költő, műfordító.


Fiatal írók Lipcsében

Nagy Ildikó Noémi Eggyétörve című kötete a Lipcsei Könyvvásárra jelenik meg a Jung & Jung Kiadónál. Plasztikvilág, videoklipek és számítógép, a fiatalok életmódjának mai kellékei és helyszínei bukkannak fel, ugyanakkor az önálló személyiséggé válás örök konfliktusairól is olvashatunk.

Nagy-Koppány Zsolt prózaíró és műfordító Erdélyben született, immár tíz éve él Budapesten. Regényei és novellái elsősorban az irodalmi szövegek egymásra hatásának önreflexív, újszerű nyelvi megoldásokat kereső, a történet szempontjából sem érdektelen krónikáiként értelmezhetők.

A szerzőket bemutatja: Jörg Jacobs, irodalomkritikus, együttműködő partner az Akademie Schloss Solitude.


A magyar irodalom története – könyvbemutató

A rangos De Gruyter Kiadónál jelenik meg Kulcsár Szabó Ernő szerkesztésében a 800 oldalas, hiánypótló irodalomtörténet. 1989 óta ez az első tudományos kísérlet német nyelven a magyar irodalom történetének a feltérképezésére. A magyar irodalom németországi sikere elsősorban a Nyugatosok (Márai, Kosztolányi, Szerb stb.) és a kortárs írók (Esterházy, Nádas, Kertész, Krasznahorkai, Darvasi stb.) sikerén alapul. Ez az irodalomtörténet képes lehet arra is, hogy a német kiadók figyelmét számukra eddig ismeretlen szerzőkre és korszakokra irányítsa.


Mzper X, Mzper X! Jelentkezz, jelentkezz!

Mézga család, Vizipók-csodapók, Vuk, a kisróka, a Kockásfülű Nyúl, Pom-Pom kalandjai: a magyar rajzfilmek német szikron változatát nagy sikerrel sugározta a nyugat- és keletnémet televízió a 70-es és 80-as években. Főként az egykori NDK-ban egy egész generáció nőtt fel Dargay Attila, Jankovics Marcell, Nepp József, Temesi Miklós és Ternovszky Béla kultikus mesefiguráin. A Magyar Stand első ízben hívja meg a vásár közönségét, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy újra találkozzanak a klasszikus magyar mesefilmek varázslatos világával.


Best Book Design 2013

Magyarország hosszú évek óta 2012-ben vett újra részt a Best Book Design from all over the World című, a Frankfurti Könyvvásár keretében megrendezett könyvművészeti kiállításon. A bemutatott hat magyar könyv indult a 2013-as lipcsei versenyen is. A nemzetközi verseny idén 50 éves, ezért a jubileum kapcsán várhatóan nagyobb médiafigyelem irányul az egyes versenyző kötetekre is.


Évfordulók: Weöres Sándor, Gárdonyi Géza, Konrád György

A Magyar Stand kiállítása keretében Weöres Sándor születésének 100., Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára emlékeznek, valamint Konrád György 80. születésnapjához gratulálnak.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés