bezár
 

art&design

2013. 03. 04.
Vicces sztori Csontó Lajostól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A MODEM harmadik emeleti kiállítóterében Vicces sztori címmel Csontó Lajos művei mutatkoznak be, sőt jószerivel a kiállítótér maga válik egy összefüggő Csontó-alkotássá.

prae.hu

Csontó Lajos korábban már kétszer állított ki a MODEM-ben: 2007-ben a Testbeszéd és 2009-ben a Kis magyar pornográfia című tárlaton is látható volt egy-egy alkotása. A mostani egyéni tárlat címe arra a kettős kényszerre utal, hogy a művek és életeseményeink egyaránt történetekké fűződnek össze, valamint arra, hogy noha személyes történeteinken keresztül értjük meg egymást és önmagunkat, e történetek jó része igencsak személytelen, afféle "vicces sztori" ami bárkivel megeshet, és ráadásul olykor nem is vicces.
Csontó Lajos: Vicces sztori (meghívó)A kiállítás fekete terében a falakon végighúzódó, hangsúlyos fehér krétarajzok, képregényszerű jelenetek váltakoznak fotóalapú művekkel és videóinstallációkkal. Az állókép és a mozgókép, valamint a zene egymással is feleselő médiumai hozzák létre azt az új szerepkereső játékot, amely sohasem volt idegen a leginkább szöveg és kép közös használatával készített fotóiról és installációiról ismert művésztől.

Az oszcilláló jelentések, a banalitással kacérkodó poézis és a mély értelmű humor a hazai vizuális művészet úgynevezett középgenerációjának kiemelkedő alkotójává teszik Csontó Lajost, aki a kiállítással többek között éppen erre a középgenerációs helyzetre kérdez rá. A tárlat visszatekintő elemeket is tartalmaz, ezek viszont jórészt önmaguk parafrázisául szolgálnak, eddig be nem mutatott és új művekkel egészülnek ki, hogy együtt meséljék el számunkra azt a "vicces sztorit", amely egyszerre szól magántitkokról és egy közösség dilemmáiról. A kiállítás 2013. március 10 és június 2. között lesz látható.

Csontó Lajos a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1990-ben. 1992-től 1995-ig Derkovits-ösztöndíjas volt, 1997-ben Munkácsy-díjat, 2007-ben a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt alkotói támogatását kapta meg, a Római Magyar Akadémia és Cite Internationale Des Arts ösztöndíjasa volt. Az egri Eszterházy Károly Főiskola Művészeti Tanszékének egyetemi docense. Pilisborosjenőn él és alkot. Művei több magán- és közgyűjteményben megtalálhatóak: Ludwig Múzeum, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Miskolci Galéria, Kecskeméti Fotómúzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Ferenczy Múzeum, Szent István Király Múzeum, Paksi Képtár.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés