bezár
 

film

2013. 03. 04.
Elhunyt "Róma hangja", Armando Trovajoli olasz filmzeneszerző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Armando Trovajoli olasz zeneszerző, Vittoro de Sica és Ettore Scola több alkotásának, valamint Sándor Pál Miss Arizona című filmjének komponistája, akire egy közkedvelt szerzeménye nyomán ragadt a "Róma hangja" név.

prae.hu

A mintegy háromszáz film zenei világát megteremtő Trovajolit 95 esztendős korában a múlt héten érte a halál, özvegye azonban a hétvégén értesítette arról a sajtót - közölte a BBC online hírszolgáltató.  
   
A zeneszerző halálával "Róma hangja enyészett el" - mondta méltatásában Gianni Alemano, Róma polgármestere arra utalva, hogy Trovajoli Roma nun fa' la stupida stassera című dala világszerte a város szerenádjaként vált közismertté.
   
Trovajoli Rómában született és zongoristaként kezdte pályafutását. Számos dzsessz-sztárral fellépett, köztük Duke Ellington, Miles Davis, Chet Baker vagy Louis Armstrong társaságában.

Az ötvenes években kezdett filmzenéket komponálni. Ő szerezte Sophia Loren két leghíresebb filmje, a Vittorio de Sica rendezte Egy asszony meg a lánya, illetve az Ettore Scola rendezésében forgatott Egy különleges nap zenéjét.
 
A nyolcvanas évek végén Sándor Pál második világháború alatt játszódó, Miss Arizona című filmjéhez is ő komponált muzsikát. A produkció főszerepeit Marcello Mastroianni és Hanna Schygulla alakította.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés