bezár
 

építészet

2013. 03. 03.
Gáton innen, gáton túl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szombat délutánra meghirdetett pikniken körülbelül 1500 fős demonstráló gyűlt össze a Római-partért és azért, hogy elmondják, miért nem értenek egyet a mobilgáttal. Tőlük nem messze, a mobilgátat pártoló ellentüntetésen, a gát megépítése mellett álltak ki.
A tavaszi napsütésben a Fővárosi Önkormányzat 2013. február 22-én megszavazott, a Római-partra építendő mobilgát építése ellen tüntetett körülbelül 1500 fős tömeg a VaLyo, vagyis a Város és a Folyó csoport, a Védegylet szervezésésben. A demonstráció célja az volt, hogy megmutassák: nem értenek egyet a döntéssel, és elmondják, van alternatíva a pusztítással járó beavatkozáson túl is, amivel eltűnnének a fák, a kavicsos föveny - és vele együtt a római-part hangulata.



Szerintük a mobilgát a főváros által elfogadott változatban rossz helyen van, helyette a Nánási út nyomvonalát támogatják, illetve azt, hogy ne közvetlenül a parton húzódjon, hanem a telektulajdonosoktól vegyenek el területeket, és a kerítések vonalában épüljön meg a védmű, anélkül hogy megváltozzon a part, Budapest talán utolsó érintetlen dunai partszakasza.



A rendezvényen felszólalt az egyik parti lakópark lakója, Bardóczi Sándor a Magyar Tájépítészek Szövetségétől, valamint Kardos Gábor  a Védegylet képviseletében, aki párhuzamot vont a rendszerváltás előtti nagymarosi vízlépcsővel. A szervezők elmondták,  szeretnék, hogy legyen árvízvédelem a Római-parton, de ne ez a mobilgát-rendszer, ami szerintük rossz helyre épül, nem elég magas, és túl nagy környezetrombolással jár.

Demonstráltak a Római-partra tervezett mobilgát ellen

Bardóczi Sándor tájépítész szerint van más megoldás is az árvízvédelemre

Nem szeretnének mobilgátat

Ők sem

És sokan mások sem

Úgy szeretik a Rómait, ahogy van

És egymást is

Mindezt zenére

Piknikezve

Kacsázva

Sörözve



A tüntetés szervezői korábban Facebook-oldalukon hangsúlyozták, hogy nem valami ellen, hanem a Római-partért  tüntetnek.




A pikniktől nem messze, a Béke csónakház előtt a fokozott rendőri figyelem mellett a mobilgát tervét támogató demonstrálók, a Római-partért Egyesület képviseletében vegyvédelmi öltözékkel utaltak arra, hogy árvíz után maró hatású fertőtlenítő szerekkel kell beszórni a partot.



Az öltözék az árvíz elvonulása utáni fertőtlenítésre utal

Komolyan gondolják

A mobilgát segítene megelőzni sok bajt, fertőzést,

sétány, bicikliút, közvilágítás

Vannak érveik a gát mellett



Azt gondolják a Római nem "bio-díszlet" és a mobilgát kiépítése után rendezett közterületek, sétányok, megfelelő közvilágítás kerülhet a partra.

A demonstrálók száma alapján a mobilgát vesztésre áll.

Fotó: Árvai András, Prae.hu


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés