bezár
 

art&design

2013. 02. 27.
5 év után újra Tárt Kapu Galéria mentális zavarokkal élők műveivel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest belvárosában, a Belső-Ferencvárosban újranyílik a Tárt Kapu Galéria, a mentális zavarokkal élők műveit bemutató művészeti és közösségi központ. A hazai art brut és outsider művészet így először kap teret fővárosunk szívében, az Iparművészeti Múzeum és a Bakáts tér szomszédságában, a IX. kerületi Hőgyes Endre utca 2. szám alatt.

prae.hu

Hazánkban először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) a Lilly Hungária Kft. támogatásával jött létre a galéria 2004-ben, azzal a szándékkal, hogy bemutassa a művészetterápia során létrehozott "art brut" alkotásokat. A "lipóti" terápiás műhelyek kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagyfokú érdeklődése kísérte. Az OPNI 2007-es bezárása magával vonta a Tárt Kapu Galéria megszűntetését is, mellyel megszakadt ez a misszió.

Öt év kényszerű szünet után a Tárt Kapu Galéria a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány hosszas és kitartó munkájának eredményeként, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának és az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház támogatásával nyílhat meg újra a nagyközönség előtt.

A Galéria szakmai megnyitójára 2013. március 8-án 17:00-kor kerül sor. Az esemény házigazdája Dr. Bácskai János, Budapest IX. Kerület Ferencváros Polgármestere, Dr. Horváth Szabolcs, a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány elnöke, Prof. Dr. Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója és Dr. Gazdag Gábor az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház telephely-igazgatója. A kiállítást megnyitja Prof. Dr. Nagy Zoltán, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet igazgatója, az Országos Idegtudományi Intézet főigazgatója.

2013. március 12-én 17:00-kor – a nagy érdeklődésre számítva – második megnyitót tartanak, melyen a széles nagyközönséget vendégelik meg. Ezen az eseményen köszöntőt mond Plesznivy Edit, a Magyar Nemzeti Galéria Főmuzeológusa, a Festészeti Osztály főosztályvezető-helyettese, az egykori Pszichiátriai Múzeum vezetője, Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes művész, Komáromi Erzsébet Katalin textilművész, művészetterapeuta, Tóth Eszter, művészettörténész.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés