bezár
 

színház

2013. 02. 26.
Kortárs Tánc Platform – közéleti jelenlét-estek sorozat indul
Febr. 27. 20h Mu Színház, 1117 Budapest, Kőrösy József utca 17.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A FESZ Táncszekció új vezetése, Gaál Mariann és Gergye Krisztián, a szekción túlmutató, a kortárs táncszcéna egészére kiterjedő érdekérvényesítő és véleményformáló aktivitást kíván elérni, az összefogás jegyében. Mindezt tematikus programsorozat keretében tervezik, amely olyan Platformot teremthet, ahol a kortárs táncművészek, együttesek lehetőséget kapnak közös fellépésre, közéleti jelenlétre, saját művészi nyelvükön való fel- vagy megszólalásra, egyéni művészi és állampolgári gesztusaik diskurzusba helyezésére.
Mint írják, a "Platform célja a kortárs táncszcéna összefogásának erősítése, a párbeszédre való hajlandóság szorgalmazása; hangsúlyozottan túlmutatva mind a táncszekción, amely a szervezésért és a tematikáért felelős, mind a FESZ-en, amely érdekképviseleti szervként segíti a szekció munkáját."

Programsorozatukkal a kortárs táncszakma egészére kiterjedő kommunikációt szándékozzák elősegíteni, ami "lehetőséget teremthet a gyors, egységes fellépésre."

Úgy vélik, nem hallatják eléggé a hangukat, egyéni megszólalásaik elaprózódnak, hatékonyságukat tekintve nem mérvadók. Holott, mint fogalmaznak, "a kortárs tánc a kulturális közélet jelentős szegmense, a művészet szabadságának egyik legfőbb hangoztatója, a kultúra formáló ereje kellene, hogy legyen." 

Szeretnék elérni, hogy a kortárs tánc rétegkultúrasága ellenére is tényező lehessen Magyarországon.

Afölött, hogy ez a programsorozat hiánypótló és létszükséglet, nem szeretnének vitát nyitni. Úgy vélik, "a Táncszekció minden körülmény ellenére, nagyfokú aktivitást remélve, de annak mértékétől függetlenül is megvalósítja az eseménysorozatot. Ez nem diktatórikus gesztus, hanem egy erőteljes lépés annak érdekében, hogy a kortárs táncszcéna szereplői részt vállalhassanak a közéletben, véleményt formálhassanak tágabb értelemben vett aktuális társadalompolitikai és kultúrpolitikai kérdésekben, és ne csak az őket közvetlenül érintő megszorításokra legyenek képesek ímmel-ámmal reagálni."

Gaál Mariann és Gergye Krisztián azt is leszögezi, a "félelemből való megbújás, a nem odafigyelés, a hallgatás, a közéleti és a művészi köldöknézés mind közönyt, érdektelenséget, lúzerséget, feltételezhető érdekviszonyulások miatti hallgatást vagy tudatlanságot kommunikál a világ és a regnáló hatalom felé. Ha mi nem vagyunk képesek reagálni a minket közvetve vagy közvetlenül érintő kulturális és kultúrpolitikai eseményekre, a hazánkban folyó kulturkampfra, nem leszünk tényezőnek tekinthetők, nem leszünk komolyan vehetők, és a területfoglalások lassan a számunkra jelenlétet biztosító helyeket is bedarálják vagy ellehetetlenítik."

"Ahhoz, hogy egy ilyen, a kortárs tánc, a művészet nyelvén kommunikáló Platform sikeres lehessen és elérhesse célkitűzéseit," a szöveg megfogalmazói szerint "muszáj félretenni esetleges sértettségeinket. Hangot kell adjunk annak, hogy az ebben a műfajban dolgozó művészek gondolkodó, tevékeny, érzékeny állampolgárok, művészek, akik a saját nyelvükön igenis mernek és bírnak kommunikálni.

Nem valami ellen, hanem valamiért szeretnének dolgozni, és tudják, nem kerülhetik el a konfrontációt sem, ha bizonyos érdekszférák felségterületeire tévednénk. Szeretnének túlnézni saját egyéni érdekérvényesítéseiken,  túllépni vélt vagy valós sértettségeiken, és muszáj lesz leszokni az egymás fölötti ítélkezésen ahhoz, hogy az egységes fellépésnek legalább a lehetőségét megadhassák.

Végül megállapítják: "Valamikor el kell kezdeni leszokni a kiábrándultságról, a letargiáról, és az egymás nem- vagy túlontúl ismeréséből fakadó destrukcióról. Legyünk nyitottak egymás és a világ felé, hogy a kortárs tánc helyzete minket megilletően, a mi ügyünk és egyben közügy is lehessen."

Ezért a szervezők az alábbi közéleti jelenlét-esteket szervezik a MU Színházba:

KORTÁRS TÁNC PLATFORM - közéleti jelenlét-estek -
A NULLADIK RÉSZ / A PRÓBA

Febr. 27. 20h MU SZÍNHÁZ
- rendhagyó sajtótájékoztató / sajtónyilvános "Platform PREMIER" -

Szkéné színház


Tematika: NEMZETI-KORTÁRS-TÁNC

Rendhagyó, platformalapító, politikai irányultságtól független, politikai szélsőségtől elzárkózó, a művészet szabadságát hangsúlyozó, és azt biztosító kortárs "TÁNCHÁZ".

Belépő: 1000.-Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés