bezár
 

irodalom

2008. 10. 11.
Regény a "szerelmes" Hitlerről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Adolf Hitler és fél-unokahúga, Geli Raubal feltételezett szerelmi kapcsolatáról jelentetett meg vakmerő regényt Uwe Bolius osztrák szerző.

prae.hu

A héten Münchenben bemutatott könyv Hitlert homoszexuálisnak, skizofrénnek és szerelmesnek rajzolja meg, és kiemeli rossz természetét, amelyet eddig nem tárgyaltak így.

A Hitler belülről (Hitler von innen) című könyvet a náci vezér müncheni házában mutatták be, ahol 1931-ben a 23 éves Geli, rejtélyes körülmények között, Hitler pisztolyával a kezében halt meg.

Geli Raubal a náci vezér apjának, Alois Hitlernek egy korábbi házasságból származó lánya volt. 

A fiatal lány 17 évesen anyjával, Angela Hitlerrel együtt "Adolf bácsi" házába költözött, és Geli szobája az öngyilkossága után valóságos emlékhellyé vált. Hitler szobrot állíttatott unokahúgának, és a halála évfordulóján, minden évben órákra a szobájába zárkózott.

A házat Hitler magánhasználatra tartotta fenn egészen 1945-ig, amikor Berlinben öngyilkos lett. A modernista stílusú épületben, hogy ne válhassék a neonácik zarándokhelyévé, évek óta rendőrség működik.

Bár ma számítógépek és rendőrségi dolgozószobák foglalják el a házat, ahol Geli végzett magával, a fapadló, a kémény és Hitler könyvespolcai még eredetiek.

Uwe Bolius kétszer járt a kilencszobás, 400 négyzetméteres házban, de látogatása előtt bizonyítania kellett, hogy nem neonáci jellegű művet ír.

A mű feleleveníti a szoros érzelmi viszonyt Hitler és Geli Raubal között, aki a Führer mostohatestvérének nála 20 évvel fiatalabb lánya volt. Néhány történész szerint Geli volt Hitler nagy szerelme, bár ezt csak a hozzá legközelebb állóknak vallotta be.

1931. szeptember 18-án Hitler éppen egy megbeszélésen volt, amikor eljutott hozzá a hír, hogy Geli az ő pisztolyával, az ő házában vetett véget életének.

A szerző védtelennek ábrázolja Hitlert, olyannak, aki érzéseit magába fojtja, és szinte őrültnek, aki a nála jóval fiatalabb nőnek csak a szexuális kegyeit kereste, a nőről pedig máig sem derült ki, vajon szeretője lett-e a vezérnek, vagy nem.

Bolius szerint Hitler kergette öngyilkosságba unokahúgát, mert az útjában állt világpusztító terveinek.
 
A szerző, mert "nagyon félt" - ahogy elmondta -, a saját véleménye mellett történészek kommentárjaival fűszerezte a regényt, melynek megírása 30 évig tartott.

A 68 éves író meg van győződve arról, hogy az "ő" Hitlere annak ellenére, hogy regényalak, nagyon is hasonlít az eredeti személyhez - mondta el a müncheni könyvbemutatón.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés