bezár
 

art&design

2013. 02. 20.
Szlovák művészek Kemény Diója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kemény Dió a Kelet-Szlovákiából indult Svetlana Fialová, Vlasta Žáková, Jarmila Mitríková és David Demjanovič alkotásait mutatja be a Miskolci Galériában február 23. és április 6. között.

prae.hu

A Kassán töltött tanulóévek és mindennapok tapasztalati tükröződnek alkotásaikon. Reflektálnak a népi hagyományok és az új generációk kapcsolatának kérdésére, helyi sajátosságokra illetve személyesen megélt tömegkulturális tapasztalataikra. A kiállítás címe a népszerű szlovák kifejezés révén a fentebb említett témákra utal, melyeket általában problematikusként vagy akár megoldhatatlanként tartunk számon, s mondhatjuk, hogy bizonyos mértékben mindez meghatározója a szlovák kulturális térnek.
Svetlana Fialová képeSvetlana Fialová (1985) a Prágai Művészeti Akadémián végzett, Vladimir Skrepl műtermében tanult. Művészi alkotásainak ihletője közé tartoznak az internet, a honlapok virtuális terei és más mediális jelenségek. Fontos számára a populáris média tevékenységének eredménye és funkciója között feszülő konfliktus problémája, amely a kulturális paradoxonokat alakítja. Figuratív ötletek, embertípusok, bizarr lények és perverz helyzetek dominálnak munkáiban. Általában rajzokat készít golyóstollal.

Vlasta Žáková (1981, Rozsnyó) a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karán végzett, Rudolf Sikora és Zbynĕk Prokop műtermében tanult. Művészeti munkája az egyik leghökkentőbbnek számít a kortárs szlovák művészet palettáján. Hagyományos textiltechnikák megújítási módjait kutatja hímzett textilfestményein, a háromdimenziós hatás fokozásaképp pedig foszforeszkáló színekkel kísérletezik. Kreatív tevékenységének másik összetevőjét a puhaszobrok és -tárgyak készítése képezi. Témáit a fiatalok éjszakai életéből, vad partikból és kapcsolatokból meríti.

Jarmila Mitríková (1986, Tőketerebes) és David Demjanovič (1985) Pozsonyban a Képzőművészeti Akadémián, Ivica Vidrová, Ivan Csudai és Anton Čierny műtermében végezték tanulmányaikat. Mindkettejük művészeti munkáiban változatos technikák és médiumok tűnnek fel – Demjanovič tárgyaitól, installációitól, videoanyagaitól, előadásaitól kezdve, Mitríkova festményeiig, agyagmunkáiig és kollázsaiig. Közösen dolgoznak pirográfiai munkákon, amelyek keretében égetéses technikával hoznak létre alkotásokat fatáblákon. Az európai társadalom globális kulturális örökségének kérdésével foglalkoznak, főképp a szlovák régiók népi tradícióival.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés