bezár
 

zene

2013. 02. 17.
Mandoki-koncert – Edmund Stoiber: "Mandoki nagyon jó barátom"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Mandoki nagyon jó barátom, kiváló művész, kiváló zenész, zeneszerző bajorországi magyar és magyarországi bajor" – nyilatkozta az MTI-nek Edmund Stoiber korábbi bajorországi miniszterelnök, a bajor CSU tiszteletbeli elnöke.

prae.hu

A tekintélyes német konzervatív politikus – aki évtizedek óta Magyarország elkötelezett támogatója – tagja volt annak a politikusokból, üzletemberekből és kulturális személyiségekből álló, nagyszámú német delegációnak, amely elkísérte a magyar származású, Németországban élő Leslie Mandokit (Mándoki Lászlót) a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa) szombat késő este barátaival tartott jubileumi koncertre. Mandoki – aki idén januárban töltötte be 60. életévét – jelenlegi együttesének, a Man Doki Soulmates elnevezésű formációjának két évtizedes fennállását ünnepelte a több mint három órás koncerttel.

Stoiber szerint Mandoki nem csak Németországban és Magyarországon, de egész Európában ismert. "Büszke vagyok arra, hogy barátomnak tekinthetem" – nyilatkozta az MTI-nek a német konzervatív politikus.

Leslie Mandoki az elmúlt években részt vett a bajor CSU kampányzenéjének komponálásában, a 2009-es németországi szövetségi választások előtt pedig az újjáválasztott kancellár, a CDU élén álló Angela Merkel kampánystábjának tagja volt. Edmund Stoiber az MTI kérdésére kijelentette: számít arra, hogy Mandoki idén szeptemberben is részt vesz mind a CSU, mind a CDU kampányának előkészítésében. Németországban ugyanis szeptember 22-én tartják az országos parlamenti választásokat és alig néhány héttel korábban a bajorországi tartományi választásokat.

Edmund Stoiber ezzel összefüggésben utalt Mandoki erős politikai elkötelezettségére és emlékeztetett arra, hogy a korábbi évtizedekben a szabadságért, a kommunista elnyomás ellen harcolt. A politikus, aki több mint tíz éven át állt a CSU élén, kijelentette: örül annak, hogy Mandoki még aktívabb politikai szerepet kíván vállalni, és a szeptemberi bajor tartományi választásokon képviselői mandátumért indul a CSU színeiben.

Stoiber derűlátóan nyilatkozott pártja bajorországi választási esélyeit illetően, az évtizedeken keresztül egyeduralkodó CSU-nak - mint utalt rá - az elmúlt évek visszaesése után ismét sikerült jelentős mértékben megerősödnie. Ami pedig az országos választásokat illeti, annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy Angela Merkel konzervatív kancellár politikájának és egy általa vezetett többségnek remélhetőleg nincs alternatívája.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Edmund Stoiber a német-magyar, illetve bajor-magyar kapcsolatokat hagyományosan rendkívül jónak és különlegesnek nevezte. "Magyarország nagyon közel áll hozzánk, és soha nem felejtjük el, hogy kulcsfontosságú kezdeményező szerepet vállalt a kommunizmus összeomlásában, Németország és Európa újraegyesülésében".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés