bezár
 

irodalom

2013. 02. 15.
Saját perzsa a Szimpla Színházban
2013. február 21. 18h, Szimpla Színház, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. február 21-én, 18 órakor ismét friss, kortárs előadás kerül színre a Szimpla Színházban: Sopotnik Zoltán tavaly megjelent, Saját perzsa című kötetének drámaváltozata, amelyben egy ikerpár nem mindennapi kapcsolatán keresztül ismerhetünk meg egy mesés családtörténetet. Sopotnik Zoltán költői nyelvezete, mitikus világa elevenedik meg a Saját perzsában.

prae.hu

"Még élt a testvérem, mikor kitalálta a perzsát. Hogy átküldi néha. A súlyos betegek fantáziája nem ismer határt. (Egy kontra az égieknek, vagy ki tudja.) Falat, csempét tör, bontja a száraz elmét. Így beszélgettünk, ha már rendesen nem lehetett."

Sopotnik Zoltánnak démonai vannak, meg angyalai, meg főleg egy perzsája, aki csak az övé. Vagy inkább azé, aki ebben a kötetben Sopotnik Zoltánként szólal meg. A fentiek mellé még bonyolult családja is van, tele tragédiákkal, történelemmel, apró és kevésbé apró élethazugságokkal. Egyszóval tele a puttonya, és ebből a puttonyból néha vérfagyasztó, néha varázslatos figurák bukkannak elő. Egy üveggyár, például, amelyben a munkások között a sámán tart rendet, vagy egy kislány, akit mindenki öregasszonynak lát. A könyv, amelyet most a Szimpla Színházban színpadon feldolgoznak, az ő történetüket meséli el, versben és prózában, fájdalmasan és gyönyörűen. Meseregény, a durvábbik fajtából.

Felolvasnak:
Jászberényi Gábor
Dolmány Attila
Gerner Csaba

Összállította: Gerner Csaba

Adomány-alapú jegy: 1000 Ft

Esemény a Facebookon: ITT.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés