bezár
 

zene

2013. 02. 15.
Mandoki-koncert: Greg Lake is fellép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rockzene történetének két kimagasló zenekarában, a King Crimsonban és az Emerson, Lake & Palmerben (ELP) is frontember volt Greg Lake, aki 65 évesen, pocakosan szinte észrevétlenül érkezett meg Budapestre, ahol szombaton a Művészetek Palotájában az egyik sztárfellépő lesz Leslie Mandoki és barátai koncertjén.

prae.hu

"Gyönyörű város, csodálatos emberek, nagyszerű ételek" - összegezte érkezése után a repülőtéren Greg Lake az MTI-nek, milyen emlékei vannak Budapestről, ahol az ELP-vel a zenekar újraindulása után a kilencvenes években háromszor is fellépett. A basszusgitáron és gitáron egyaránt nagyszerűen játszó, valamint remekül éneklő Lake kitért arra, hogy majd a pénteki megbeszélésen derül ki számára, mit is fog játszani a Man Doki Soulmates koncertjén, de nagy örömmel tölti el, hogy találkozhat számos zenésztársával.
   
A szombati koncertre minden jegy elkelt. Az estet tető alá hozó, Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki (Mándoki László) hívására Greg Lake mellett a rock- és a dzsessz-színtér több más világsztárja is fellép a koncerten.

Köztük van Jack Bruce basszusgitáros, a Cream egykori tagja, Bobby Kimball énekes (Toto), Chris Thompson énekes-gitáros (Manfred Mann's Earth Band), Nick van Eede énekes (Cutting Crew), Chaka Khan énekes, Al Di Meola gitáros, Randy Brecker trombitás, Bill Evans szaxofonos, John Helliwell szaxofonos (Supertramp) és Peter Maffay német énekes.
   
Greg Lake az MTI-nek elmondta, hogy általában két-háromévente egyszer jönnek össze koncertezni a Man Doki Soulmatesszel, és ez mindig igazi örömzene számukra. A supergroup húsz évvel ezelőtt Thomas Gottschalk német talkshow-műsorvezetőnek a rock fél évszázadáról szóló sorozata kedvéért jött össze, Leslie Mandoki ekkor szervezte először közös csapatba világsztár barátait.
   
Ami az ELP-tag terveit illeti, kifejtette, hogy idén viszonylag sokat koncertezik Songs of A Lifetime című műsorával, amely egyfajta visszatekintő show a pályafutására. "Vannak koncertjeim Észak- és Dél-Amerikában, Japánban és Európában egyaránt. Emellett minél több időt szeretnék tölteni a stúdióban is új anyagok felvételével."
   
Arra a kérdésre, hogy összeáll-e még az ELP, azaz zenél-e a jövőben Keith Emerson billentyűvirtuózzal és Carl Palmer dobossal, Greg Lake úgy válaszolt: "minden nap megkapom ugyanazt a kérdést, amit most öntől. Sohase mondd, hogy soha. Keithszel és Carllal is kapcsolatban vagyok".
   
A progresszív rockzene és a kortárs kamaramuzsika kombinációjával hódító Emerson, Lake & Palmer 1970-ben alakult, Emerson a Nice-ból, Palmer az Atomic Roosterből, Lake a King Crimsonból érkezett, utóbbiban olyan ma már klasszikus dalokat énekelt, mint az Epitaph, a The Court of the Crimson King vagy a 21st Century Schizoid Man.

Az ELP 1979-ig hét óriási hatású stúdióalbumot készített, köztük a Tarkust (1971), a Trilogy-t (1972) és a Brain Salad Surgery-t (1973); Lake énekelte például a Lucky Mant vagy a From The Beginning-et. Az ELP a kilencvenes években újra összeállt, készített két új lemezt, de a lendület már nem volt a régi.

A tagok időnként ismét koncerteznek együtt, legutóbb 2010-ben játszottak egy fesztiválon. Lake az ELP mellett játszott az Asiában, és létrehozta a Greg Lake Bandet is.
   
"A kedvenc lemezem? Mondjuk azt, hogy a Trilogy, amiről ma is azt gondolom, hogy gyönyörű zenét játszunk rajta" - mondta végül a zenész az MTI-nek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés