bezár
 

irodalom

2013. 02. 15.
Leváltották L. Simon Lászlót
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Távozik posztjáról a hónap végén L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddigi parlamenti államtitkára lesz - jelentette be Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben.
Az Emmi átalakításáról tartott tájékoztatón a tárcavezető elmondta: az együttműködés terén L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett a kulturális államtitkár leváltásához.

A miniszter azonban hangsúlyozta: nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját, ezért is javasolta őt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére.
  
L. Simon László közölte: továbbra is ellátja a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét.
  

L. Simon nem erre számított

prae.hu


L. Simon László köszönetet mondott azért, hogy nyolc hónapig irányíthatta az államtitkárságot, noha elismerte, kinevezésekor nem ennyi időre készült.

"Nem a Magyar Művészeti Akadémia volt a köztünk meglévő véleménykülönbség oka" - hangsúlyozta, hozzátéve: "nem szakmai okokból távozom, miniszter úr és köztem habitusbeli különbség van".
   
A Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét továbbra is ellátó kultúrpolitikus kiemelte, hogy továbbra is a kormánykoalíció sikeréért fog munkálkodni azzal a Halász Jánossal is, akivel csaknem egy évtizede dolgozik együtt.
   
Az államtitkárság élén elért legfontosabb eredmények közül L. Simon László kiemelte többek között az új közgyűjteményi törvény elfogadását, a vidéki kulturális intézményrendszer sikeres átalakítását, az uniós forrásokból megvalósuló múzeumi beruházásokat, a városligeti múzeumi negyedről szóló kormányhatározat megszületését, az összes megyei levéltárat is integráló Magyar Nemzeti Levéltár létrehozását és finanszírozásnak növelését, a Magyar Művelődési Intézet átalakítását, valamint az artmozik helyzetének megoldását.
      

Halász János első nyilatkozata


Halász János elmondta, hogy Magyarország megújulásakor nagyon fontos szerepe van a kulturális intézményrendszer megújulásának. A területen elindult munkát folytatni akarja, együttműködve Balog Zoltánnal, államtitkár kollégáival és más tárcákkal, valamint az intézményesült civil szervezetekkel.
   
Halász János újságírói kérdésre válaszolva közölte: jó viszonyban van Fekete Györggyel, az MMA elnökével és helyesnek tartja a Műcsarnok tulajdonjogának átadását a művészeti akadémia számára.

Mint elmondta, az Emmi által benyújtott törvénymódosítás egyelőre nem szól arról, hogy az MMA egyetértési jogot kapna a Műcsarnokot működtető nonprofit kft. irányításában, "amikor erről szólni kell, azt mindenkivel közölni fogjuk időben" - fogalmazott.
   
Halász János az MTI-nek arra a kérdésére, hogy támogatja-e a kulturális intézményvezetői pályázati rendszer L. Simon László által felvetett átalakítását, elmondta: még folyik a kérdés megvitatása a frakcióban és sokkal tágabb körben a kulturális élet szereplőivel is. Az államtitkár emlékeztetett: tavaly nyáron maga is az L. Simon Lászlóéhoz hasonló törvénymódosítást készült beterjeszteni.

Halász János életrajza

Halász János 1963. május 11-én született a Szolnok megyei Cibakházán.
  
1981-ben a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, majd 1982 és 1987 között elvégezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Természettudományi Karán a matematikus szakot. 1989-ben a Magyar Művelődési Intézetben közösségfejlesztő oklevelet kapott. 1996-ban a KLTE Bölcsészettudományi Karán művelődési és felnőttképzési menedzseri oklevelet szerzett.
   
1987-ben a debreceni Mezon Ifjúsági Irodánál helyezkedett el. 1990-től az Újkerti Közösségi Ház munkatársa, majd igazgatója volt. 1993-tól a KLTE (2000-től Debreceni Egyetem) Bölcsészettudományi Karának vendégoktatója.
   
1993-tól 2002-ig a derecskei Városi Jóléti Szolgálat Alapítvány igazgatójaként dolgozott. 1992-1996 között az első debreceni közösségi rádió, a Szóla Rádió Alapítvány elnöke, 1997-1998-ban a Nonprofit Humánszolgáltatók Országos Szövetsége Etikai Bizottságának tagja volt.
   
Az 1995-ös időközi önkormányzati választáson a debreceni közgyűlés tagjává választották. Az oktatási és a kulturális bizottságban dolgozott.
   
1998 óta Debrecen országgyűlési képviselője, mandátumát egyéni kerületben nyerte el a későbbi választásokon is. A parlamentben 2000-ig a Fidesz-frakció etikai bizottságának elnöke, 2000-2002-ben frakciószóvivő és helyettes frakcióvezető, 2003-tól újra frakcióvezető-helyettes, frakciószóvivő, valamint a kulturális kabinet vezetője volt. 2006 májusától a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöki, egyben a Fidesz frakcióvezető-helyettesi tisztségét töltötte be.
   
2000 és 2003 között elnöke volt az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsnak, 2000-2002-ben pedig a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottságnak. 2002-ben januártól májusig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) politikai államtitkáraként tevékenykedett.
   
A parlamenti képviselőség mellett 2006 októberében önkormányzati képviselőnek is megválasztották. 2010-ig Debrecen Megyei Jogú Város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere volt.
   
Halász János 2010 júniusa óta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, majd annak jogutódja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára volt.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés