bezár
 

art&design

2013. 02. 12.
Újabb világjáró modern fotós mester
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Berkó Ferenc (1916-2000) nagyváradi magyar zsidó családban született. Azoknak a magyar fotográfusoknak a sorába tartozik, akik nem alkothattak hazájukban, mint Brassaï, Capa, Hervé, Kertész, Moholy-Nagy vagy Munkácsi…

prae.hu

Partiumi gyermekkorától a németországi tanulmányokig, angliai majd franciaországi fotográfusi képzésétől és indiai filmes karrierjétől az amerikai professzorságig, Berkó az avantgárd mozgalmak központjában volt, de sosem kötelezte el magát egyik mellett sem.

Berkó: három kontinens, három történelmi korszak, három állampolgárság, négy nyelv, hét szakterület, de legfőképp a kép, a látvány embere. A fotográfiában találja meg üdvözülését: aktok, városok, absztrakciók, tájak, portrék, filmek, egy utópisztikus világ, amelyben ura volt sorsának.
Berkó Ferenc fotójaEz a kiállítás Berkó fotós életművét szeretné feltámasztani, amely alig ismert a magyar közönség előtt. A bemutatás tematikus csoportosításával esztétikai világát kívánjuk újra életre kelteni, egy olyan művészét, aki mindig is a szépet kereste, azt az ideát, amely a valóság szinonimája volt szemei számára.

A Janus Pannonius Múzeumban nyíló kiállítás Párizsban, az Institut Hongrois-ban induló vándorkiállítás első magyarországi állomása, amely tavasszal Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, majd Szegeden, a REÖK palotában folytatódik.

A kiállítás partnerei: Berko Archivum, Aspen, Colorado; Gitterman Gallery, New York; Magyar Intézet – Collegium Hungaricum, Párizs; JPM Modern Magyar Képtár/Múzeum Galéria, Pécs; Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest; Vintage Galéria, Budapest

Kurátor: Diane Elisabeth Poirier, Mirte Berko Mallory, Csaba Varga

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés