bezár
 

art&design

2013. 02. 07.
Téltemető farsang Tiszavasváriban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg egy téltemető farsangi mulatság keretében február 16-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

prae.hu

A helyi művelődési központban kezdődő rendezvényen minden korosztályt érdekes programokkal várnak. Lesz maskarakészítés, játszóház és maszkabál is, ahol az érdeklődők megtudhatják, hogyan zajlott régen a Tiszavasvári elődtelepülésének tekintett Szentmihályon a farsang időszaka - közölte Balogh Tamás, a Vasvári Pál Múzeum sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.
   
Farsang lévén a régi nyíri-mezőségi ízek és hagyományok felidézése keretében számos télbúcsúztató finomság várja az érdeklődőket a Találkozások Házában. "Böjt előtti dőzsölésként" lesz hurka, kolbász, töpörtyű, farsangi fánk, forralt bor, tea és kemencében sült pogácsa.

A vigalom muzsikaszóval, maskarás felvonulás síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosok felvonulásával folytatódik délután egy órakor a belváros utcáin. A felvonulás végén a helyiek máglyát gyújtanak a Szabadság téren és kiszebábot égetnek a tél jelképes búcsúztatásaként.
   
A télűző népszokásoknak katartikus, illetve gonoszűző jellegük van az európai népeknél. Magyarországon is számos ilyen népszokás ismert: Szegeden egy öregasszonynak formált rongybábut a tél végén levittek a Tisza partjára, s ott vagy meggyújtották vagy belökték a Tiszába.

Rákospalotán Orbán napjának kora reggelén a család legidősebb asszonya a fagyot - a földet csapkodva - a kemence sarkától az utcaajtóig seprűzte.
A tiszavasvári programon a gyerekek kipróbálhatják magukat az aprók táncában, Hajdú Ágota és csapata pedig Farsangi muzsika című előadásukkal lépnek a közönség elé.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés