bezár
 

irodalom

2013. 02. 14.
L. Simon László válasza MMA-s petíciónkra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2012. november 15-én Petíció az NKA és a művészeti intézmények ügyében címmel nyílt levelet tettünk közzé Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének címezve. A petíciót néhány nap alatt, november 26-áig 1354-en írták alá, így is tiltakozva azon kormányzati tervek ellen, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a közpénzek újrelosztásáért felelős állam és a művészek, művészeti intézmények közé ékelődjön. Alább L. Simon László kulturáért felelős államtitkárként írt válaszlevelét közöljük, melyben kifejti: a "kormányzat rendkívül fontosnak tartja, hogy a civil szféra véleményt formáljon a művészetet érintő napi eseményekről, és ne habozzon állást foglalni ezekben az ügyekben".
A petíció aláírása óta kiderült: az MMA átveszi a Műcsarnok működtetését. Az MMA vezetője, Fekete György többször megismételt nyilatkozataiban etnikai,  vallási szempontok alapján osztályozta a művészeket, s gondjai voltak a demokrácia intézményével. Botrányos közgyűlést tartott az MMA, majd az MMA elnöksége is Fekete lemondását kezdeményezte.

Időközben kilépett  Fehér László festő, Bukta Imre képzőművész, Ekler Dezső építész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotóművész, Tompa Gábor színházi rendező, Cserhalmi György színész, Rost Andrea operaénekes, Szakonyi Károly író. Enyedi Ildikó filmrendező megtiltotta, hogy Az én XX. századom című filmjének részletét MMA-klipben használják fel.

Sajtóértesülések szerint őszig az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MMA-val tekinti át a kultúrafinanszírozás intézményrendszerét, tehát az MMA elképzelései szerint változhatna meg a NKA, a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális forrásainak elosztása. A fentiek kapcsán jelenthette ki Andy Vajna, a Nemzeti Filmalap vezetője, hogy ha ez így történik, akkor ő "feláll és hazamegy".

L. Simon Lászlót közben Balog Zoltán miniszter felmentette államtitkári feladatai ellátása alól. 

Ezúton is megragadjuk az alkalmat, és megismételjük a petíció állítását: nem értünk egyet azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a közpénzek újrelosztásáért felelős állam és a művészek, művészeti intézmények közé ékelődjön.





A képre kattintva megjelenik nagy méretben a beszkennelt levél.


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés