bezár
 

irodalom

2013. 02. 03.
Publishing Hungary a 26. Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron
Jeruzsálem/Tel-Aviv, 2013. február 10-15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013-ban folytatódik a Publishing Hungary programsorozat a Balassi Intézet szervezésében. A következő helyszín Jeruzsálem.

prae.hu

A jeruzsálemi könyvvásár nemcsak szakmai vásárként ismert, hanem fontos kulturális esemény Izraelben. Számos nagy kiadó vezetője, ügynökségek, terjesztők, szerkesztők és szerzők vesznek részt a rendezvényen.

Hatszáznál is több kiadó több mint százezer kötetét mutatják be 2013-ban a könyvvásárban. Harminc különböző országból érkeznek szerzők, akik a helyi írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal közös rendezvényen a vásár Irodalmi kávézójában vagy dedikálásokon, illetve a nemzeti standokon rendezett könyvbemutatókon találkoznak a közönséggel.

A vásár egyik kiemelkedő rendezvénye a Jeruzsálem-díj átadása, melyet annak az írónak ítélnek oda, akinek a művében leginkább megjelenik az "egyén szabadsága a társadalomban" gondolat.

A vásár egyik legizgalmasabb helyszínén, az Irodalmi kávézóban folyamatosan találkozhat a nagyközönség a külföldi írókkal, akik izraeli kollégáikkal beszélgetnek egy kávé mellett. Magyarországot Spiró György és Röhrig Géza képviseli az Irodalmi kávézó programjában.

A magyar nemzeti standon több mint kétszáz kötetet mutatnak be: a mintegy negyven Izraelben megjelent magyar tárgyú köteten túl kortárs írókat, történelmi műveket, mesekönyveket, művészeti és turisztikai albumokat.

Elérhető lesz a standon továbbá egy angol nyelvű kortárs ajánló kiadvány, valamint a magyar irodalom történetét angol nyelven röviden összefoglaló prospektus, illetve a MKKE kiadványa, a magyar könyvkiadást bemutató Bookmarket in Hungary – 2012.

A standon minden nap dedikálásokat szerveznek a részt vevő íróknak (Spiró György, Dragomán György, Schein Gábor, Röhrig Géza), a velük való beszélgetésen pedig a vásár különtermében vehetnek majd részt az érdeklődők. Az irodalmi rendezvények mellett – ugyancsak a vásárban – Mautner Zsófia egy magyar főzőshow-val mutatkozik be, valamint a Besh O’ DroM együttes két tagja zenél majd a vásárlátogatóknak.

A könyvvásár programjai mellett két irodalmi kísérőrendezvényre is sor kerül Tel-Avivban: az Tel-Avivi Írószövetségben a meghívott írókkal beszélget Itamar Kest magyar származású író, fordító. A tel-avivi Kameri színházban pedig Spiró György Prah című darabjának felolvasására várják a közönséget.


A magyar program
Jeruzsálem/Tel-Aviv, 2013. február 10-15.


2013. február 10. vasárnap

18.00
A Fesztivál hivatalos megnyitója.

19.00
A magyar stand megnyitója (Szentgyörgyi Zoltán nagykövet).

20.00
Magyar az író vagy író, aki magyarul ír? Az íródelegáció tagjaival beszélget Attila Somfalvi izraeli újságíró, a www.ynetnews.com politikai elemzője.


2013. február 11. hétfő

12.30
Spiró György beszélget Shmuel Fasttal, a Makor Rishon irodalmi mellékletének szerkesztőjével az Irodalmi kávézó programjában.

17.00
A valóságban élni. Ilan Eldad rendező beszélget Spiró Györggyel. Helyszín: Konferenciaközpont 301. terem.


2013. február 12. kedd

11.00–12.00
Röhrig Géza és Spiró György dedikál a magyar standon.

12.30
Röhrig Géza részt vesz a Noa Manheim kritikus által vezetett beszélgetésen az Irodalmi kávézó programjában.

16.00
És mi a helyzet a magyar könyvekkel? Magyar irodalom Izraelben – a kiadók szemszögéből. Résztvevők: Ornit Cohen Barak a Modan Kiadó szerkesztője, Moshe Ron az Am Oved Kiadó vezetője, Sárközy Bence a Libri Kiadó vezetője. Moderátor: Kőbányai János a Múlt és Jövő Kiadó vezetője. Helyszín: Konferenciaközpont 301. terem.

17.30–18.30
A fehér király. Dragomán Györggyel beszélget Avi Dekel műfordító. Helyszín: Konferenciaközpont 301. terem.


2013. február 13. szerda

11.00
Dragomán György és Schein Gábor dedikál a nemzeti standon.

12.00
Haszid történetek, magyar líra. Röhrig Gézával beszélget Asher Reich költő. Helyszín: Konferenciaközpont 301. terem.

17.00–18.00
Magyar ételek – nem tipikus módra. Mautner Zsófia gasztrobemutatója. Helyszín: Teddy Hall, Foyer.

19.00–20.30
Öt író – öt (magyar) világ? Itamar Yaoz Kest költő és műfordító beszélget az írókkal a Héber Írók Szövetsége Bialik-termében (Helyszín: Tel-Aviv, Kaplan utca 6.). A programot megnyitja Herzl Hakak, az Írószövetség elnöke és Novák Attila, Magyarország izraeli nagykövetsége kulturális attaséja. A programot a jeruzsálemi Magyarországról Bevándoroltak Szövetsége (HOH) is támogatja.


2013. február 14. csütörtök

14.00–15.00
Magyar zene – sokféle beütéssel. Barcza Gergő és Pettik Ági (Besh O’ DroM) fellépése. Helyszín: Teddy Hall, Foyer.

17.00–18.00
Mordechájhoz szólva. Schein Gáborral beszélget Miriam Neiger-Fleischman festő, költő és műfordító. Helyszín: Konferenciaközpont 301. terem.

17.00–19.00
Spiró György Prah című darabjának felolvasása a Kameri színházban (Cafe Teatron), Ilan Eldad rendező mutatja be a szerzőt. Helyszín: Tel-Aviv, Kameri színház, Cafe Teatron.


Mauner Zsófia – a főzőshow menükínálata:

Hideg kovászosuborka-krémleves mentával
Tarhonyasaláta zöldségekkel és zöldfűszerekkel
"Krumplis tészta" savanyú kisdinnyével
Mini szilvás gombóc pirított mákkal

A vásár honlapja:
http://www.jerusalembookfair.com/


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés