bezár
 

art&design

2013. 02. 02.
Tárlat Kőnig Frigyes képzőművész grafikai arcrekonstrukcióiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora grafikai arcrekonstrukciós munkáiból mutatnak be harminc rajzot Szellemképek címmel hétfőtől egy hónapon át a G12 Galériában, a XII. kerület Hajnóczy József utcában.

prae.hu

Az egyetemen a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszéket is vezető Kőnig Frigyes az MTI-nek elmondta, hogy a 2010 és 2013 között készült munkáiból válogatott, köztük van Magyarország legrégibb múmiája, a Nagycenken nyugvó Széchényi Pál gróf bebalzsamozott teste. A kalocsai érsek koponyáját is rekonstruálta, bemutatva a munka fázisait.

"Először a koponyacsontot rajzolom meg, erre kerülnek az arc izmai, majd a bőr, és ha volt az illetőnek haja, az szintén. A koponya alapján meghatározható az elhunyt neme is. Rajzaimmal nem akarom azt a benyomást kelteni, hogy az archelyreállítással a koponya olyan lesz, hogy majdnem megszólal" – jegyezte meg.

A művész kitért arra, hogy az arcrekonstrukciónál tudatos választás volt a rajz, amely absztrakció, mert a síkon a vonal eleve elvont, gondolati. "Felvetődik a kérdés, mennyire lehetséges az arcrekonstrukció és lehet-e a koponya alapján helyreállítás. Most éppen Szent László arcrekonstrukciós folyamatában vagyunk benne és ez tanszéki kutatási téma is" – hangsúlyozta.

Kőnig Frigyes felidézte, hogy a Perkáta-Nyúli-dűlő régészeti lelőhely 2009 és 2011 közötti feltárásakor a tanszék munkatársai és az egyetem hallgatói a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben arcrekonstrukciós rajzokat készítettek, és ezzel az eddigi legteljesebb kun szállástemető anyagát dolgozták fel. Az elkészült művészi arcrekonstrukciók segítséget nyújtottak a leletek régészeti, antropológiai tudományos feldolgozásában, emellett megelevenítették a mai kor embere számára a középkori Magyar Királyság területére letelepített kunok arcvonásait.

A kiállítást Sótonyi Péter, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója, egyetemi tanár nyitja meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés