bezár
 

art&design

2013. 02. 01.
Miró grafikáiból nyílt tárlat Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Joan Miró alkotásai által ihletett fényfestményekbe öltöztették pénteken este a szegedi Reök-palotát, ahol a katalán művész grafikáját bemutató tárlat nyílt.

prae.hu

Gyenge Zoltán filozófus professzor a május 5-ig látható kiállítás megnyitóján elmondta: Joan Miró – aki alig múlt 30 éves, amikor úgy fogalmazott, "meg akarom gyilkolni a festészetet" - művészete nem volt más, mint tiltakozás a berögözött szokások ellen.
   
A katalán alkotó poétikus és álomszerű művei keletkezésük korában provokatív munkák voltak, majd mára kanonizált alkotásokként a múzeumok féltett kincseivé váltak – hangsúlyozta az egyetemi tanár.
   
A mintegy száz grafika egy német magángyűjteményből érkezett Szegedre. A képek zöme Joan Miró legtermékenyebb időszakából, az 1960-as, 1970-es évekből származik, de a látogatók megcsodálhatnak néhány, az 1950-es években, illetve a művész élete végén, az 1980-as években készült alkotást is.
   
Nátyi Zoltán művészettörténész elmondta, hogy a kiállítóhelyre belépő látogatót a művészre jellemző szín- és formavilág, motívumkincs fogadja.

A művek hűen tükrözik a furcsa, játékos, szürrealista mirói gondolatvilágot.
A Reök-palota művészeti vezetője arra számít, hogy a tárlat a korábbi – Rembrandt vagy Andy Warhol remekműveit bemutató - grafikai kiállításokhoz hasonló közönségsikert arat, hiszen a magyar művészetkedvelők Joan Miró munkáival csaknem egy évtizede, 2004-ben a Szépművészeti Múzeumban találkozhattak utoljára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés