bezár
 

art&design

2013. 01. 31.
A Játékmúzeum első kiadványa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a tavaly májusban megnyílt székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum első saját kiadványa Moskovszky Éva babagyűjteményéről és Réber László grafikáiról.

prae.hu

Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke mutatta be csütörtökön a katalógust az érdeklődőknek. Országos diadalnak nevezte, hogy Moskovszky Éva babáiból múzeum nyílhatott Székesfehérváron. A múzeumoknál a kiállítástémák versenyében általában utolsó helyre szorulnak a játékok. Ilyen fontos játékkiállítás sehol sincs az országban.

Megnyitása óta nagy szeretettel fogadják a látogatók – fogalmazott.
Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár - Hetedhét Játékmúzeum igazgatója elmondta: két évig dolgoztak a szerzők a mintegy százoldalas katalóguson, amely átfogó képet ad a kiállításokról. A kötet Moskovszky-gyűjteményt bemutató részét Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa, a Réber-gyűjteményről szóló részt pedig Gärtner Petra művészettörténész írta. A kiadvány ezer példányban készült, a múzeum saját bevételéből adták ki.
   
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a kiadvány elődjének tekinthető az 1985-ben megjelent, Moskovszky Éva által írt Egy nap a babaházban című könyv. Hozzátette, az új kötetben a szerzők "jóval inkább külső szemlélőként foglalkoztak a tárlatokkal".
   
Moskovszky Éva az édesanyjával, Auer Erzsébettel hét évtized alatt összegyűjtött játékkollekciót 1996-ban helyezte el Székesfehérváron, a babaszobák és lakóik 1998-ban "költöztek be" korábbi otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba.

Moskovszky Éva (1924-2010) négy-ötezer darabból álló játékgyűjteménye a Hiemer-Font-Caraffa műemlék épületegyüttes tavaly felújított szárnyában megnyílt Hetedhét Játékmúzeumban kapott méltó helyet, és kiegészült Réber László grafikus (1920-2001), Janikovszky Éva, Lázár Ervin és Gerald Durrell könyveinek illusztrátora 1300 darabos, humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével. 
   
A múzeum 15 ezer látogatót fogadott megnyitása óta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés