bezár
 

film

2013. 01. 31.
A Magyar Nemzeti Filmalap első filmszakmai fóruma: a részletek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A filmművészeti egyetem azon rendező szakos hallgatói, akik pénzhiány miatt nem készíthették el vizsgafilmjüket, pályázhatnak a Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) - hangzott el a filmes szervezet által szervezett szakmai napon, amely telt ház előtt zajlott.

prae.hu

Havas Ágnes, az MNF vezérigazgatója bejelentette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) által kiadott diplomát a filmalap a jövőben referenciának fogadja el, és hangsúlyozta, hogy a szervezet nemcsak az SZFE, hanem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Eötvös Loránd Tudományegyetem filmszakos hallgatóinak a vizsgamunkáit is finanszírozni fogja. A vezérigazgató kiemelte: a filmszakmai nap célja, hogy a filmesek beszélgessenek egymással, elinduljon végre a közös párbeszéd.

Az elmúlt évet értékelve Havas Ágnes elmondta, hogy négy film forgott már le a filmalap támogatásával, jelenleg két egészestés dokumentumfilm gyártása zajlik. A filmalap eddig 15 gyártási támogatásról döntött, ebből öt elsőfilmes rendező munkája lesz.

Az újdonságok között említette, hogy a szervezet a jövőben filmfesztiválokat is támogatni fog, a támogatás mértékéről a többi közt a rendezvény programja alapján fognak dönteni. A jövőben a MNF az általa nyújtott támogatás mértékéig, a film nettó árbevételéből kíván részesedni esetleges profit esetén.

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az eltelt időszak eredményei között említette a Magyar Mozgókép Közalapítvány adósságállományának rendezését, a nyitott pályázati rendszert, valamint azt, hogy a hatoslottó játékadójának 80 százaléka révén kiszámíthatóvá vált a filmszakma támogatása. Kiemelte: 2013-ban folytatódnak a filmalap által szervezett mesterkurzusok, az idén Magyarországra látogat Alan Parker, Quentin Tarantino és Luc Besson is.

A kormánybiztos a 2013-as év feladatai között a kalózkodás elleni fellépést, valamint a szerzői jogvédő szervezetek gazdálkodásának áttekintését nevezte meg. Kiemelte: az idén hat film forgatása indul el, de elképzelhető, hogy további 3-4 fejlesztési folyamat lezárul még ebben az évben. Mint fogalmazott: jelenleg 70 projekt áll fejlesztés alatt.

Szerinte a külföldi produkciók terén kiemelkedően sikeres év lesz 2013, öt nagyprodukció is hazánkban tervez forgatni. Példaként említette az amerikai Herkules című filmet és a Dracula című sorozatot.

A filmszakmai döntőbizottság tagjai, Kovács András Bálint filmesztéta, egyetemi tanár és Divinyi Réka forgatókönyvíró a forgatókönyv-fejlesztési folyamatot és a bizottság munkáját ismertette. A grémium kéthetente ülésezik, átlagosan 8-9 filmtervet vitatnak meg. A bizottság tagjai minden beérkezett anyagot elolvasnak - hangsúlyozták.

Divinyi Réka megjegyezte: 65 forgatókönyv fejlesztése van folyamatban, 25-nél zárult le ez a szakasz. A fejlesztés elhúzódása többségében nem a filmalapon múlik, hanem a pályázókon, akik nem tartják be határidőket - mondta.

A filmalap eddig mintegy hárommilliárd forint értékben ítélt meg támogatásokat, ebből 2,6 milliárd gyártási támogatás - mondta el Miskolczi Péter producer, a gyártási támogatásokért felelős igazgató.

Bereczki Csaba nemzetközi és értékesítési igazgató beszámolójából kiderült, hogy 535 magyar filmbemutatót tartottak a nemzetközi porondon, a magyar filmek 54 díjat nyertek a külföldi fesztiválokon. Magyarország a világ összes A-kategóriás filmfesztiválján jelent volt. Az újonnan létrehozott sales-részleg 15 filmet adott el mintegy 79 ezer dollár értékben. Az igazgató rámutatott, hogy korábban magyar producerek külföldi eladásokból nemigen láttak bevételt.

Mint a rendezvényen elhangzott, a filmalap nemzetközi részlege, a Filmunió a jövőben szerződést köt az általa képviselt filmek fesztiválon szerepeltetéséről, hogy "pontosan tudják, ki, mit vállal".

A filmalap szakmai napján a filmszakma számos képviselője megjelent, többek között Koltai Lajos filmrendező, Sándor Pál producer, filmrendező, Herendi Gábor filmrendező, Janisch Attila és Kenyeres Bálint filmrendezők.

A fórum végén a filmszakma képviselői is feltehették kérdéseiket. Hartai László, az ELTE filmszakának vezetője az utolsó vágás jogáról érdeklődött. Andrew G. Vajna elmondta, hogy főleg konzultációban gondolkodnak, de ha vita merülne fel, akkor a rendező és a filmalap is elkészíti a maga verzióját, és tesztvetítéssel döntenek.

Durst György producer arra volt kíváncsi, hogy a filmalap támogatna-e egy olyan független filmes műhelyt, mint egykor a Balázs Béla Stúdió volt. A filmalap képviselői nem zárkóztak el az ötlettől.

Janisch Attila filmrendező az egyablakos rendszert kritizálta, szerinte a döntőbizottsági tagoknak cserélődni kellene, hogy "ne csak egy fajta ízlés" érvényesülhessen. Kifogásolta azt is, hogy Andrew G. Vajna felülvizsgálja a filmes felsőoktatást; szerinte ami jól működik, azon nincs mit átalakítani. A filmalap vezetői válaszukban elmondták, az MMKA alatt sem volt "többablakos rendszer", ami csak ott életképes, ahol erős regionális filmalapok vannak. Hangsúlyozták, hogy nem kívánnak beleszólni az SZFE autonómiájába.

Muhi András producer bírálta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA), mert szerinte nem kezelik jól a rövid műfajokat. Kifogásolta továbbá, hogy ebben a rendszerben pont a független filmek nem kaphatnak támogatást.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés