bezár
 

zene

2013. 01. 25.
Wagner előtt is tiszteleg a Liszt Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén kétszáz éve született Giuseppe Verdi és Richard Wagner munkássága előtt is tiszteleg a pénteken kezdődő Liszt Fesztivál Doborjánban (Raiding), Liszt Ferenc szülőfalujában.

prae.hu

"Liszt és Wagner személyes barátsága intenzív és gyümölcsöző volt, de éppolyan ellentmondásos és összetett is. Rendkívül érdekesnek ígérkezik a két zeneszerző hangzásvilágának összehasonlítása" - emelik ki a szervezők. A programot dzsessz-szólamok is színesítik, de elhangzik Liszt egyik ritkán játszott szerzeménye, az Excelsior! prelúdium is.
   
Az első, januári koncertciklus az orosz születésű, Belgiumban élő zongoraművésznő, Polina Lescsenko estjével kezdődik pénteken. "Polina Leschenko neve számunkra már régóta fogalom. Hiszen a világ miden táján kutatunk Liszt-specialisták után. Ez a program összeállításának egyik alapvető szempontja. Valamennyi művészt, akiket meghívunk a fesztiválra, megkérünk, hogy mélyüljenek el Liszt művészetében" - mondta Johannes Kutrowatz osztrák zongorista, a fesztivál egyik intendánsa az osztrák rádiónak.
   
Másnap az Európa-szerte ismert Brein's Cafe trió fellépésével folytatódik a fesztivál, ők a dzsessz nyelvére ültetnek át Liszt-, Wagner- és Verdi-műveket. Georg Breinschmid bécsi nagybőgős ezúttal Tommaso Huberrel (akkordeon) és Sebastian Gürtlerrel (hegedű) közösen lép színpadra a Liszt szülőfalujában álló, modern koncertteremben.
   
A fesztivál első részét a Bécsi Akadémia Zenekarának zenekari ciklusa zárja vasárnap. A zenekar Martin Haselböck vezényletével Liszt és Wagner-szerzeményeket ad elő. Elhangzik többek között A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya, Liszt Excelsior!-ja és a Második Mefisztó-keringő.
   
A korábbi évekhez hasonlóan a doborjáni Liszt-fesztivál másik három koncertsorozatára márciusban, júniusban és októberben kerül sor.

Fellépnek mások mellett Roberta Pili, Ránki Dezső, Borisz Berezovszkij és Eduard Kutrowatz zongoraművészek, valamint Raimondi Ildikó operaénekesnő. Szintén az Akadémia Zenekara tolmácsolásában hallható zenekari ciklus Verdi, illetve Liszt műveiből. Noha személyesen soha nem találkoztak, Liszt Verdi több operájára is készített átiratokat, fantáziákat - mutatnak rá a szervezők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés