bezár
 

irodalom

2013. 01. 23.
A JAK és a MEGY nyílt levele az irodalmi középdíjak kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az alábbiakban a JAK (József Attila Kör) és a MEGY (Műfordítók Egyesülete) szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levelét tesszük közzé.

prae.hu

Emberi Erőforrások Minisztériuma
L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár részére


Tisztelt Államtitkár Úr!

Más érintett írószervezetekhez hasonlóan mi is megkaptuk 2013. január 11-i keltezésű felkérő levelét az irodalmi középdíjak bizottságába való jelölésről, valamint a díjak odaítélésének új rendjét szabályozó 49/2012 (XII. 15.) EMMI rendeletről. Az új rendszer egyes elemeit magunk is helyeseljük, másokat viszont aggályosnak tartunk. Bár úgy döntöttünk, hogy az idei díjak odaítélésében a csaknem lehetetlen feltételek közepette is együttműködünk a Minisztériummal, ezzel egyidejűleg viszont elengedhetetlennek tartjuk az egyeztetést a szakmai szervezetekkel a jövő évi gyakorlatról, illetve a hosszabb távon elfogadható megoldásokról.

Az új rendelet 2012. december 15-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és 2013. január 1-jén lépett életbe, a 4. § (1) értelmében azonban a díjakra a szakmai szervezeteknek 2012. december 15-ig kellett volna leadniuk a jelöléseket. Ez jogilag eleve képtelen helyzetet teremtett.

Kifogásoljuk továbbá a tarthatatlanul rövid határidőket. Az EMMI 2013. január 11-i levelében szólította fel az írószervezeteket, hogy 2013. január 16. délelőtt 10 óráig delegáljanak tagokat a művészeti középdíjakat odaítélő kuratóriumokba. A maximum ötnapos, de gyakorlatilag csupán két munkanapból álló határidő kizárta, hogy a megszokott demokratikus módon, a tagsággal egyeztetve válasszuk ki a legmegfelelőbb jelölteket. Szintén kifogásoljuk, hogy a jelenleg hatályos rendelet végső formáját az összes írószervezettel folytatott érdemi egyeztetés nélkül alakították ki. Ez a kapkodás és a kommunikáció hiánya a művészeti díjakhoz méltatlan.

Érdeklődéssel olvastunk a művészeti díjak rangjának emelését célzó kisebb keretszámról és az ezzel járó magasabb összegekről, valamint egy stabil, az irodalmi szervezetek közti pozícióharcoktól némiképp független, szakemberekből álló kuratórium felállításáról. Ezek a változások valóban hozzájárulhatnak a díjak szakmai megalapozottságához.

Határozottan elutasítjuk azonban, hogy az új rendszerben a jelöltek alapján a mindenkori politikai hatalom, konkrétan az emberi erőforrások minisztere határozza meg a középdíjakat odaítélő kuratórium végső összetételét. Ez egyértelmű visszalépés a korábbi évek gyakorlatához képest, amikor a kuratórium a szakmai szervezetek demokratikusan delegált tagjaiból állt össze. Kérjük tehát, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kuratórium legyen kiegyensúlyozott, és a kurátorok kiválasztásánál a magyar irodalmi élet sokszínűségét, ne pedig az érintettek vélt vagy valós politikai hovatartozását vegyék figyelembe..

A megelőző két év tapasztalatai és tiltakozásai alapján pedig továbbra is azt tartanánk elfogadhatónak, ha a rendelet nemcsak jelölési jogot adna a kurátoroknak a díjazottakra, hanem a miniszter elődjének gyakorlatával szakítva tiszteletben tartaná és elfogadná a kurátorok szakmai döntéseit.

Végül tiltakozunk az ellen, hogy az EMMI a 2013-ban felállítandó kuratóriumot a fent említett rendeletben megfogalmazott ötéves időtartamra nevezze ki. Ehelyett javasoljuk, hogy a 2013-as kuratóriumi tagok megbízása csupán egy évre szóljon, és a Minisztérium az idei év tanulságai alapján az érintett szakmai szervezetekkel részletesen egyeztetve szabályozza a művészeti középdíjak odaítélésének gyakorlatát 2014-től. Ez a konszenzus nélkülözhetetlen a díjak szakmai és erkölcsi színvonalának megőrzéséhez.

Bízunk az eddiginél eredményesebb együttműködésben.

Üdvözlettel,

József Attila Kör (JAK)
Magyar Műfordítók Egyesülete (MEGY)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés