bezár
 

irodalom

2013. 01. 22.
MSZP: Fenyegetik a művészet szabadságát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az MSZP szerint a művészeti élet szabadságát fenyegeti és korlátozza a kormány kulturális politikája, mindenekelőtt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) növekvő befolyása.

prae.hu

Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter kedden, a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati törekvés, hogy a művészeti elismerés fokmérője a teljesítmény helyett a politikai nézetazonosság, az ízlésbeli egyezés legyen. Ezért - tette hozzá - az MMA-ról szóló törvény a magyar kultúra történetének "sötét lapjaira való".
   
Véleménye szerint a nyolcvanas évek közepén már szabadabb volt a művészeti élet annál, mint ami a kormány jelenlegi terveiből kiolvasható.
   
Az MSZP-s politikus fölöslegesnek és undorítónak nevezte, hogy az MMA vezetője egyszerre harcol a művészet szabadságát célzó felfogás ellen és nagyobb befolyásért a kormányzaton belül.

"Ebből egy jó kiállítás, egy jó kulturális rendezvény nem lesz" - jegyezte meg, hozzátéve: az utóbbi időben neves művészek léptek ki a szervezetből.
   
Hiller István tiltakozott ellen, hogy egy törvényjavaslat alapján az MMA kapja meg a Műcsarnok tulajdonjogát, és kifogásolta, hogy a kormány kultúrstratégiai szerepkört szán a művészeti akadémiának, e szándékát pedig már törvénybe is foglalta.

Szerinte ezt a kifejezést 1989 óta egyetlen magyar kormány sem használta, és a mai Nyugat-Európában is ismeretlen.
   
Szólt arról is, hogy tisztelettel adóznak a közművelődésben dolgozók előtt, akik az elmúlt két évben folyamatos átszervezések és növekvő pénzhiány közepette végezték munkájukat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés