bezár
 

színház

2013. 01. 18.
A színházon belüli hatalmi harcok áldozata lett Szergej Filin
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Belső hatalmi harcok áldozata lett Szergej Filin, a legendás moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) művészeti igazgatója, akinek savat fröccsentett az arcába háza előtt csütörtök este egy ismeretlen maszkos támadó.

Szkéné színház

A 43 éves Filin égési sérülést szenvedett, és fennáll a veszély, hogy elveszíti a látását. Teljes felépülése legjobb esetben is hat hónapot vesz igénybe.
   
A színház főigazgatója, Anatolij Ikszanov szerint Filin tisztában volt vele, hogy valaki fenyegeti őt, és megpróbálja aláásni pozícióját. A művészeti igazgató autóját a héten megrongálták, január elején pedig hackertámadás áldozata lett. 
   
Ikszanov eleinte úgy vélte, hogy a támadás Filin szereposztási döntéseivel van összefüggésben. "Ő az elvek embere, akitől távol áll a megalkuvás. Ha úgy ítéli meg, hogy egy táncos nem áll készen, vagy képtelen előadni a darab egy részét, akkor nem osztja rá a szerepet" - húzta alá az igazgató az állami televíziónak nyilatkozatva. Szerinte a támadás célja egyértelműen az intézmény vezetőségének megosztása és összeugrasztása volt. 
   
A színház vezető magántáncosát, Szvetlana Zaharovát mélyen megérintette az eset. "Csupán most szembesültünk azzal, hogy milyen veszélyes munkát jelent a Bolsoj igazgatójának lenni" - mondta. 
   
A Bolsoj számos csillaga, köztük az egyik legünnepeltebb táncosának számító Nyikolaj Ciszkaridze is panaszkodott már a művészeti igazgató táncosokkal szembeni állítólagos igazságtalan bánásmódjára. Az orosz média rendszeresen beszámol a színház művészeti programját övező feszültségekről. 2011-ben két táncos - Natalja Oszipova és Ivan Vasziljev - jelentette be távozását az intézmény új repertoárjával szembeni tiltakozás jeleként. 
   
Alekszej Ratmanszkij - 2004 és 2008 között a Bolsoj művészeti igazgatója - szerint a színházat ármánykodás hatja át. "Ami Szergej Filinnel történt, az nem volt váratlan. A Bolsoj több sebből vérzik. Undorító pöcegödre a művészekkel barátkozó kívülállóknak, a spekulánsoknak, a sajtóban megjelenő hazugságoknak, a személyzet botrányos nyilatkozatainak és a félőrült rajongóknak, akik készek rá, hogy azonnal átharapják a torkát kedvenceik riválisainak" - írta Facebook-bejegyzésében Ratmanszkij, aki jelenleg az American Ballet Theater vendégművésze.
   
Filin, aki 1989-től 2007-ig volt a Bolsoj táncosa, 2011 márciusa óta tölti be jelenlegi pozícióját. Visszatérése előtt a Sztanyiszlavszkij nevét viselő zenés színház művészeti igazgatója volt. Ő a Bolsoj hatodik művészeti igazgatója azóta, hogy a társulatot három évtizeden át irányító Jurij Grigorovics 1995-ben lemondott posztjáról, miután egy hosszúra nyúlt vitában alul maradt a vezetőséggel szemben. 
   
Az egymást követő művészeti igazgatók azonban képtelenek voltak felülkerekedni a továbbra is Grigorovicshoz hű táncosok és tanárok ellenállásán, és hiába próbáltak új életet vinni a társulatba.

A Bolsojban veteránnak számító Filin azonban, akinek vezetése alatt a Sztanyiszlavszkij színház az ország egyik legjobb teátruma lett, úgy tűnt, hogy sikerrel áthidalja a szakadékot.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés