bezár
 

színház

2013. 01. 16.
Elhunyt Csép Sándor kolozsvári drámaíró
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Súlyos betegség után szerda reggel, életének 75. évében elhunyt Csép Sándor erdélyi televíziós szerkesztő, drámaíró, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége - tájékoztatta az MTI-t az elhunyt családja.

Szkéné színház

Az aradi születésű Csép Sándor 1962-ben lelkészi diplomát szerzett a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, aztán 1968-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán diplomázott. Újságírói pályafutását a kolozsvári rádiónál kezdte, majd a román televízió bukaresti magyar szerkesztőségében folytatta. 1985 és 1990 között a Korunk folyóirat munkatársa, 1990-től nyugdíjazásáig a kolozsvári rádió és televízió magyar szerkesztőségét vezette.
   
Televíziós szerkesztőként a kalotaszegi "egykézésről" (a csupán egy gyermek vállalásáról) készített nagy hatású dokumentumfilmet. A népességfogyással nemcsak újságíróként foglalkozott, hanem elindította az Áldás-Népesség Mozgalmat, amellyel a gyermekvállalási kedvet próbálta serkenteni. 
   
A Mi, Bethlen Gábor című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház tűzte műsorára. Egy másik műve alapján készült a Mátyás a vérpadon című rockopera, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera mutatott be.
   
Csép Sándor 1999 és 2003 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöki tisztségét is betöltötte. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 
   
Csép Sándor temetéséről a család később intézkedik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés