bezár
 

színház

2013. 01. 12.
Döglött aknák – Csurka-bemutató az Újszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét Csurka István-művet mutat be az Újszínház; a Döglött aknák című komédiát Dózsa László és Koncz Gábor főszereplésével február elején tűzi műsorra a teátrum.

Szkéné színház

Az idei évadban másodszor mutat be Csurka-darabot az Újszínház – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. A teátrum október végén tűzte műsorára a szerző Deficit című darabját a Bubik István Stúdiószínpadon Ádám Tamás rendezésében.

A Döglött aknákat az Újszínház társulatának tagja, az egyik főszerepet, Moór Jenőt alakító Koncz Gábor rendezi, partnere, Paál Károlyként Dózsa László lesz, aki ezzel a szereppel debütál az Újszínházban. A komédia olvasó- és első rendelkező próbáját már megtartották, a bemutató február 8-án lesz.

Mint az előadás ismertetőjében áll, a műfaji meghatározáson pontosít, ha tudjuk, hogy a Moór és Paál című kisregényt, amely alapján a színdarab született egyik kritikusa "irodalomtörténeti kalandregényként" aposztrofálta. "Maga a színmű is "kalanddráma", nemcsak a tartalmát, hanem a sorsát illetően: annak idején Major Tamásnak a legmagasabb szintű pártkapcsolatait kellett igénybe vennie, hogy a mű előadható legyen. Egy Csurka-előadás persze ma is politikai göröngy…" – áll a színház MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A Döglött aknák ősbemutatóját az akkor a Nemzeti Színház kamaraszínházaként működő Katona József Színházban tartották 1971-ben Iglódi István rendezésében, a főszerepeket Major Tamás és Kállai Ferenc játszotta.

Az Újszínház előadásában a főszerepeket alakító Koncz Gábor és Dózsa László mellett Vass György, Gregor Bernadett, Fazekas Zsuzsa, Bátyai Éva, Maros Gábor, Gyürki István és Beszterczey Attila lép színpadra.

A darab története szerint Paál és Moór idegösszeomlással kerül kórházba, s egy kórterembe zárja össze őket a véletlen. Mindketten – mint állítják – a politikai helyzet áldozatai. "Paál a személyi kultusz éveinek rettegett vidéki kiskirálya, aki félreállítását soha nem tudja megemészteni. Moór pedig a reakciós volt úri osztály megtestesítője. A két ellenfél ádáz gyűlölettel kémleli egymást. Turkálnak egymás múltjában, s nem kevésbé egymás szekrényében" – olvasható a produkció ismertetőjében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés