bezár
 

zene

2013. 01. 11.
Kettős Mini-koncert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dupla koncerttel ünnepli 65. születésnapját és pályafutása 45. évfordulóját Török Ádám, a Mini együttes alapítója. A progresszív rock, blues és dzsessz kiemelkedő alakja szombaton és vasárnap is fellép társaival a "Bem-rockparton", azaz a Budavári Művelődési Házban.

prae.hu

 A fuvolás-énekes hazai pályán ünnepel, hiszen 1969 ősze óta játszott és játszik rendszeresen, klubszinten a Minivel, illetve éppen aktuális projektjeivel a Bem rakpart 6. szám alatt. A belépők már mindkét estre elfogytak.
   
"1988 óta ötévente mindig megtartom ezeket a dupla évfordulós bulikat, korábban az egykori Budapest Sportcsarnokban és a Petőfi Csarnokban ünnepeltünk. A Bem rakparton számításaim szerint mintegy 900 koncertem volt már, lényegében 1969-től csak az 1984 és 1988 közötti időszak maradt ki" - mondta Török Ádám az MTI-nek.
   
Most szombaton és vasárnap egyaránt 18 órakor kezdődik a műsor, és hasonló lesz a forgatókönyv: először legfrissebb formációja, a Mini Corporation lép színpadra, utána az 1971 és 1973 között működött ős-Mini zenél, végül az 1968 és 2008 közötti időszak különböző felállásait képviselő formáció. A háromórás buli során Török Ádám pályafutásának valamennyi ismert és fontos dala elhangzik.
   
"A Mini Corporation tavaly november óta létezik, és már több új számunk született, illetve korábbi, alig vagy soha nem játszott daloknak Zakar Zoltán hangszerelő új megszólalást készített fúvósok és bigband bevonásával. Ezek közé tartozik például a Nem tudom, hogy merre. Az újrahangszerelt dalok a tervek szerint idén lemezen is megjelennek" - mesélte Török Ádám.
   
Hangsúlyozta, hogy a Mini Corporationben rajta és a billentyűs Németh Károlyon kívül zömében fiatal, tehetséges zenészek játszanak. A csapat tagja Horváth Mihály (szájharmonika, vokál), Galyas László (trombita, szárnykürt), Pomázi Orsolya (alt szaxofon), Szűcs Gergely (basszusgitár) és Galyas Marcell (dob).
   
A Mini 1968-ban alakult Török Ádám vezetésével. 1971 és 1973 között Nagy István basszusgitárossal, Papp Gyula billentyűssel és Németh "Nemecsek" Tamás dobossal a Syrius mellett a hazai progressszív rock élcsapata volt. Ők mindannyian színpadra lépnek a szombati és a vasárnapi koncert második felében, eljátsszák a ma már klasszikusnak számító Kereszteslovagot, Gőzhajót, Délelőttöt, a Halványkék gondolatot vagy a két feldolgozást Bartók népdalgyűjteményéből.
   
A harmadik részben - ahogy Török Ádám fogalmazott, az "ereszd el a hajam" produkcióban - a Mini rockfelállásait idézik fel a már említett Németh Károly, illetve Závodi János (gitár), Németh Alajos (basszusgitár) és Köves Miklós (dob) közreműködésével.
   
A Török Ádám 65/45 című estet örömzene, jam-session zárja.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés