bezár
 

színház

2013. 01. 10.
Háy János darabja Gyergyószentmiklóson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háy János Mandragóra című darabját viszi színre a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, amelynek ez lesz az újévben az első bemutatója.

Szkéné színház

A Krónika című napilap csütörtöki tudósításában emlékeztet, hogy Háy János Niccolo Machiavelli azonos című színműve alapján írt kortárs művet, így a szereplők a mai magyarországi köznyelven szólalnak meg, a cselekmény pedig vadnyugati díszletek között játszódik, ugyanis Firenzéből a vadnyugatra kerül a történet Háy darabjában.
   
Kövesdy István erdélyi magyar rendező állítja színpadra a művet, a díszleteket és a jelmezeket Damokos Csaba tervezte. A január 19-i bemutató alkalmából tartott sajtótájékoztatón az előadás alkotói úgy vélték, hogy a darabból kiderül: az ember ötszáz év alatt sem lett erkölcsösebb, nem lett tisztább.
   
Az előadás "az utolsó naiv korba", a vadnyugatra viszi el a nézőt, hiszen - amint a sajtótájékoztatón elhangzott - Háy János szerint ez volt az az időszak, amikor a westernfilmek tanúsága szerint még léteztek ideálok, volt tartalma is az értékeknek, erkölcsnek. 
   
Háy és Machiavelli története majdnem ugyanaz - vallják az alkotók -, mindkettő a klasszikus komédia stílusából építkezik. A két mű közötti fő különbség a nyelvezet, hiszen Háy pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal teszi még aktuálisabbá Machiavelli darabját.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés