bezár
 

art&design

2013. 01. 09.
170 millió a szentendrei művésztelep felújítására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összesen 170 millió forintból újítják fel a régi szentendrei művésztelepet jelentette be sajtótájékoztatóján L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és Sárváry István, a MANK ügyvezető igazgatója Szentendrén, 2013. január 9-én.

prae.hu

A szentendrei művésztelep műteremlakásai 1972-ben készültek el, azóta felújítás nem történt, így az elmúlt négy évtizedben az épületek rendkívül rossz állapotba kerültek. A mostani rekonstrukció első üteme 2012 októberében kezdődött, és ez év elejére a tizenkét műteremből öt teljes belső és külső, valamint kilenc épület tetőszerkezetének a felújítása megtörtént. A beruházás révén a műtermek egész évben használhatóak lesznek, és az egy hektáros park is teljesen megújul.

A művésztelephez tartozó galéria ugyancsak felújított épületébe költözött, az üzemeltető a száz százalékban állami tulajdonú Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). Sárváry István, a MANK ügyvezető igazgatója elmondta, a munkálatok márciusban folytatódnak. A felújítás eddig 100 millió forintba került, a befejezéshez szükséges 70 millió forint pedig rendelkezésre áll. A tervek szerint júniusban adják át mind a tizenkét műtermet, és akkorra készül el a kert is.

L. Simon László a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus a MANK részeként folytatja tevékenységét, és továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el, valamint kortárs művészeti dokumentációs és kutatói tevékenységet is végez. A jövőben a MANK koordinálásával hatékonyabban fog működni a különböző művészeti ösztöndíjak (Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Kodály Zoltán-ösztöndíj, Fülöp Viktor-ösztöndíj) kiírása és lebonyolítása. A kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy az ösztöndíjak összege 2013-tól növekszik, időtartamuk pedig tizenegy hónapról egy évre módosul. A jelentkezési korhatár is emelkedik egy évvel, illetve a megítélt ösztöndíjat ezentúl nem egy összegben, hanem havonta fogják folyósítani. Továbbá az ösztöndíjak mellett ingyenes műteremhasználatra, alkotóházi tartózkodásra is lehetőséget kapnak a művészek.

A sajtótájékoztatót követően L. Simon László és Sárváry István körbevezették a sajtó munkatársait a megújult művésztelepen.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés