bezár
 

irodalom

2013. 01. 09.
Esszéíró pályázat középiskolásoknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kölcsey Ferenc Himnuszával kapcsolatos gondolataikat vethetik papírra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középiskolásai a magyar kultúra napja alkalmából meghirdetett esszéíró pályázaton.

prae.hu

A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ és a Kölcsey Televízió által elindított versenyre bármely nappali tagozaton tanuló középiskolás diák nevezhet, aki a nagyközönséggel is szeretné megosztani érzéseit a költeményről - hangzott el a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján a szabolcsi megyeszékhelyen.
   
A Mit jelent számomra a Himnusz 2013-ban? címmel meghirdetett pályázaton legfeljebb négy oldalas esszéket készíthetnek a diákok, akik közül a legjobb három és a különdíjas a január 22-én megtartandó eredményhirdetésen felolvashatja írását.

Cservenák László, a művelődési központ igazgatója elmondta: az intézmény a tavalyi költészet napján szervezett versíró pályázatból merítette a verseny ötletét, amelyet idén először, hagyományteremtő szándékkal indítanak el.
   
A legjobb pályaműveket a megyei televízióban is bemutatják; a nevezéseket január 17-ig várják a szervezők.
   
A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. A jeles évfordulóra Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több programmal készülnek: január 16-án rendezi meg a megyei önkormányzat hagyományos szónokversenyét, a központi ünnepséget pedig január 19-én tartják a megyeháza Bessenyei Termében.
   
Január 20-án Szatmárcsekén folytatódik a program, ahol ökumenikus istentiszteleten hirdet igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor római katolikus püspök. Az ünnepi beszédet idén Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész mondja el, az ünnepség végén a szokásoknak megfelelően megkoszorúzzák a református temetőben lévő Kölcsey-síremléket.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés