bezár
 

építészet

2013. 01. 08.
Elkezdődött a bátaszéki templom helyreállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a helyreállítás első üteme a bátaszéki római katolikus templomban, amelyet tavaly decemberben zártak le, mert megbillent a toronysisak.

prae.hu

Az ország egyik legmagasabb, nyolcvan méter magas templomát azért nyilvánították veszélyessé, mert a torony közel negyvenméteres felső, fa szerkezetű részének gerendái elkorhadtak - mondta az MTI-nek Szász Gábor, a pécsi egyházmegye építésze.
   
Az épületben a rezgések elkerülése miatt nem is harangoznak, és a környező járdákat is lezárták.
   
Az 1898 és 1902 között épült, neogótikus stílusú műemléktemplom helyreállításának első ütemében a közvetlen veszélyt hárítják el; a január végéig befejeződő munka során a toronysisak fafödémeit belülről acélszerkezetűre cserélik - tette hozzá az építész.
   
A második ütemben újabb statikai vizsgálatot végeznek, amely után kiderül, hogy a korhadt gerendák cseréjével megoldható a helyreállítás vagy - rosszabb esetben - le kell bontani a tornyot.
   
A januárban zajló munkák 25 millió forintos költségét a pécsi egyházmegye állja, és Bátaszéken gyűjtés is indult a templom helyreállításáért - mondta Szász Gábor, hozzátéve, hogy a teljes rekonstrukció újabb, több tízmillió forintos költségekkel jár majd.
   
A szakember beszámolt arról, hogy tavasszal várhatóan két Tolna megyei templom helyreállítása is elkezdődik.
   
A tavaly júniusban veszélyessé nyilvánított nagymányoki római katolikus templom megsüllyedt épületét stabilizálják, a szintén megsüllyedt bonyhádi katolikus templom alatt a talajt erősítik meg cementtej befecskendezésével, és a tornyot is rögzítik. Mindkét 18. századi, barokk stílusú épület műemléki védettséget élvez.
   
Szász Gábor elmondta: az egyházmegye területén több mint tíz templom van lezárva az épületek veszélyes állapota miatt. Tolna és Baranya megyében 2012. második félévében hetven település pályázott a Leader-program keretében templomok megújítására.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés