bezár
 

art&design

2013. 01. 07.
Nyilvános konzultáció az emlékérmékről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyilvános konzultációt hirdet a 2014. évi emlékérme-kibocsátási programról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - január 7-27. között bárki véleményt nyilváníthat a jövőre kibocsátandó érmék témájáról - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t.

prae.hu

A jegybank közleményében emlékeztet: 1968 óta rendszeresen bocsátanak ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. Az MNB ezzel szeretné felhívni a figyelmet a közös értékekre és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez.
 
Az emlékérme-kibocsátási tevékenység egyfajta népszerűsítő, illetve ismeretterjesztő szerepet is betölt.
   
Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több szervezet, például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Évfordulók Irodája, a Magyar Pénzverő Zrt., a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, továbbá Gedai István numizmatikai szakértő véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához - közölte a jegybank.
A beérkezett javaslatok alapján, illetve figyelemmel a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatására, az MNB 11 érme kibocsátását tervezi 2014-ben.

Emlékérme készülne a Dózsa György-féle parasztfelkelés 500. évfordulójára, Magyarország európai uniós tagságának 10. évfordulójára, Egressy Béni, Ybl Miklós és Ganz Ábrahám születésének 200. évfordulójára, valamint Vértes László születésének 100. évfordulójára. Folytatnák a magyar Nobel-díjasok, a középkori magyar aranyforintok, az UNESCO szellemi kulturális örökségek, a nemzeti parkok és a magyar várak sorozatot.
   
Az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek kialakítása a nyilvános konzultációt követően történik.
   
A MNB várja a megvalósításra javasolt tervekkel kapcsolatban a javaslatokat, szavazatokat. Az észrevételekre egyenként nem reagálnak, de a beérkezett javaslatokról, valamint az elutasított javaslatok esetében az elutasítás indokairól összefoglalót készítenek, amelyet a jegybank a honlapján közzétesz.
   
Az MNB ebben az évben két arany, öt ezüst és egy színesfém emlékérmét ad ki, és több tematikus sorozat folytat, illetve három nemzetközi gyűjtőprogramhoz is kapcsolódik egy-egy tétellel. Az idei első kibocsátás február 28-án lesz a Szellemi kulturális örökség sorozatba illeszkedő, 3000 forint névértékű Magyar táncház módszer ezüst emlékérmével.
   
A tavaly megkezdett Középkori magyar aranyforintok 1305-1526 elnevezésű sorozat folytatódik, a második darabja az április 30-án kibocsátandó I. Lajos (1342-1382) aranyforintja emlékére elnevezésű arany emlékérme lesz, amelynek névértéke 50 000 forint.
   
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét bocsát ki a jegybank, amely az Európa nemzetközi gyűjtőprogram 2013-as irodalmi tematikájába és A magyar irodalom alakjai sorozatba is illeszkedik.
   
Az idei egyetlen színesfém emlékérméje a Gárdonyi Géza: Egri csillagok 1000 forint névértékű emlékérme az Ifjúsági irodalom sorozat következő tagja lesz.
   
Az idén lesz Eötvös József születésének 200. évfordulója, amelyet a Magyar Nemzeti Bank egy 3000 forint névértékű ezüst emlékérme kibocsátásával ünnepel.
   
A jövő évi labdarúgó-világbajnokságra az MNB a 2014 FIFA labdarúgó-világbajnokság elnevezésű, 3000 forint névértékű ezüst emlékérmével készül, ez a FIFA World Cup 2014 nemzetközi gyűjtőprogramba illeszkedik.
   
Robert Capa születésének 100. évfordulója alkalmából jelenik meg az idei év második arany emlékérméje, az 5000 forint névértékű, 0,5 gramm súlyú és 11 milliméter átmérőjű tétel A világ legkisebb aranypénze nemzetközi gyűjtőprogram negyedik tagja lesz.
   
Az idei kibocsátás a Magyar Nobel-díjasok sorozat folytatásával zárul, Wigner Jenő Nobel-díjának 50. évfordulója alkalmából.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés