bezár
 

film

2008. 10. 05.
Győri Filmalap és filmpályázat
Kezdeményezés a regionális filmért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győri Filmalap és filmpályázat A győri MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány - Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából és annak együttműködésével – elindította a GYŐRI FILMALAP szervezetépítését, valamint a város és a térség potenciálfelmérő tevékenységét.
Győr Város Önkormányzatának Közgyűlése 2008. júliusában tette le voksát a GYŐRI FILMALAP megalakítása mellett. A feladatok szakmai gondozásával, azok tartalmi megvalósításával, a létrejövő szervezet gazdasági-ügyviteli feladataival, az 1991-ben létrehozott, közhasznú minősítéssel rendelkező, a filmművészet és a filmipar minden területén nemzetközi színvonalon elismert szakmai tevékenységet folytató MEDIAWAVE Alapítványt bízta meg. 

A GYŐRI FILMALAP egy közcélú koordináló munkacsoport a film és médiaipar különböző tevékenységeinek győri letelepítésére, minőségi helyi szakembergárda képzésére, valamint a helyi film és televíziós értékek összegyűjtésére és publikálására. A projekt célja, hogy feltérképezze és koordinálja a város és a régió film-, televíziós- és médiapotenciálját, a befektetői és szakmai szereplők egymásra találását, segítve ezzel a film-, televízió- és médiaipar helyi megtelepülését, forrásteremtését, valamint a szakmai és az azzal szorosan összefüggő oktatási hátterek kialakulását. Emellett a GYŐRI FILMALAP feladatai közé tartozik az elkészült filmek, műsorok televíziós, illetve internetes és egyéb médiahasznosításának segítése, valamint a filmművészet bemutatását célzó rendezvények, versenyek, fesztiválok összefogása, időbeni átláthatóvá tétele is. A projekt közcélú tevékenysége elsősorban arra irányul, hogy felkeltse a város, valamint a régió iránt a jelenleg 95%-ban Budapest központú film és médiaipar figyelmét, és így egyre emelkedő hányadban a régióba vonzza azt. Alapvető törekvés még „Győr város vizuális emlékezeté”-nek feldolgozása, amelyhez remélhetőleg a régió más film és televíziós archívumai is csatlakoznak és így létrejöhet egy egyedi, regionális kitekintésű filmarchívum. 

A GYŐRI FILMALAP elsődleges céljai közé tartozik a régió film és televíziós gyártásának megteremtése, segítése, a régió vizuális oktatásának koordinálása, fejlesztése, egy regionális filmarchívum létrehozásának  kezdeményezése a televíziók filmellátása érdekében, és mindezek mellett a regionális filmszakmai konferenciák, fesztiválok támogatása.

A GYŐRI FILMALAP, bizonyítva, hogy nem pusztán elméleti, hanem gyakorlati szinten is meg lehet valósítani a regionális film támogatásának programját,  máris kiírta első pályázatát: szinopszis, filmnovella, forgatókönyv pályázatot hirdetett dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs és egész estés játékfilm műfajban. A Filmalap a díjazott pályamunkák alkotóival két évre szóló megfilmesítési megállapodást köt, és a tervek megvalósítását produkciós szinten gondozza.

További részletek erre a linkre kattintva találhatók. 

 

prae.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés