bezár
 

art&design

2012. 12. 26.
Felújítják a tiszavasvári múzeumot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvanmillió forintos beruházás révén megújul a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum több mint kétszáz éves műemlék épülete.

prae.hu

A múzeum a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázatnak köszönhetően új látványraktárral, múzeumpedagógiai oktatóterekkel, interaktív kémialaborral és modern infokommunikációs eszközökkel gazdagodik - közölte Balogh Tamás sajtóreferens az MTI-vel.
   
A felújítás ideje alatt a múzeum a helyi művelődési központban és szabadtéri helyszíneken rendezi meg családi programjait, a kiállítások azonban 2013. január 1-től június 15-ig nem látogathatók.
   
A Vasvári Pál Múzeumot 1963-ban alapították, első igazgatója Gombás András tanár és autodidakta régész volt. 1969-ben Hunyadi József lett a múzeum vezetője, aki elődjéhez hasonlóan nagy figyelmet fordított a fiatalság művelésére. Az évek folyamán a múzeum többször is költözött: a Kossuth utcai épületből a Báthory utcába települt át a gyűjtemény, majd 1996-ban került a jelenlegi helyére, a Kálvin úton található, 18. század végén épült református parókia épületébe.
   
Kezdetben elsősorban a helytörténeti emlékek után kutattak, majd az 1980-as évektől gyűjtőkörüket kiterjesztették a természettudományok és a régészet területére is. Archiválták a világhírű Alkaloida gyógyszergyár működésére és történetére vonatkozó dokumentumokat. Ma a múzeumi gyűjtemény mintegy 7 ezer régészeti, 6 ezer néprajzi, helytörténeti tárgyból és jelentős adattárból áll - olvasható az intézmény honlapján.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés