bezár
 

art&design

2012. 12. 18.
A moszkvaiak többsége nem jár múzeumba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A moszkvaiak majdnem kétharmada az éttermekben tölti szabadideje egy részét, és nem a múzeumokat választja kikapcsolódásként - egyebek között ezen akar változtatni a főváros kulturális vezetése.

prae.hu

A moszkvai főpolgármesteri hivatal megrendelésére készült felmérésből az is kiderült, hogy a hivatalosan körülbelül 12 milliós népességű Moszkva lakóinak negyven százaléka sohasem volt még színházban. Igaz, a színházjegyek nem olcsók, a jobb előadásokra ráadásul túl drágák a belépőjegyek - de erről már nem tettek említést a Kommerszant című orosz lap cikkében. 
   
A fővárosi önkormányzat kulturális vezetése, és személy szerint Szergej Kapkov osztályvezető azonban sokat tett azért, hogy a moszkvaiak olcsón és kulturáltan tölthessék el szabadidejüket - írta a Kommerszant. A szakembert tavaly nevezték ki a posztra, miután sikerrel megújította és vonzóvá tette a főváros központjában lévő Gorkij parkot, vagy ahogy mindenki hívja, a Park Kulturit. 
   
Munkájának látványos eredménye van. Idén a tavalyinál 42 százalékkal többen, 20 millióan látogattak el az egész évben tartalmas szórakozást, pihenést és sportolási lehetőségeket nyújtó fővárosi parkokba, amelyekre öt és fél milliárd rubelt (körülbelül 38,5 milliárd forintot) költöttek Moszkva költségvetéséből. 
   
Tavaly óta 20 százalékkal nőtt a moszkvai múzeumok látogatottsága is. Több mint hat millióan választották a kulturálódásnak és a kikapcsolódásnak ezt a módját. Szergej Kapkov kezdeményezésére az orosz főváros múzeumaiba, képtáraiba az év 26 napján ingyenesen lehetett bemenni, például a Múzeumok éjszakáján vagy szilveszterkor.
   
A moszkvai kulturális vezetés elképzelései között szerepel az is, hogy a volt kultúrházak mintájára városi klubokat hoznak létre. Emellett a turistáknak kilenc gyalogos városnéző útvonalat terveznek kialakítani, amelyek mentén nemcsak műemlékek, hanem kiállítások és vásárok is lesznek. A régi fővárosi mozikat pedig eladják, de az új tulajdonosokat anyagilag fogják ösztönözni arra, hogy például gyermekeknek való filmeket is vetítsenek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés