bezár
 

art&design

2012. 12. 12.
Pénteken temetik Abodi Nagy Bélát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
December 14-én, pénteken, 14 órakor lesz Abodi Nagy Béla neves erdélyi magyar festőművész, egyetemi tanár temetése Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben - tájékoztatta szerdán az MTI-t az elhunyt fia, Nagy Géza festőművész.

prae.hu

A kolozsvári képzőművészeti akadémia professzorát 95 évesen, vasárnap, budapesti otthonában érte a halál. Akaratának megfelelően felesége mellett helyezik örök nyugalomra.
   
A család közlése szerint az erdélyi, székelyszenterzsébeti születésű Abodi Nagy Béla a modern magyar és a romániai képzőművészet egyik legegyetemesebb képviselője volt. Egyszerre volt jellegzetesen magyar és sajátosan erdélyi alkotó, életműve több festői korszakot, kifejezési formarendszert hidal át és ötvöz.
   
Művészi tevékenysége mellett Abodi Nagy Béla közéleti szereplőként, magyar társadalmi és szakmai szervezetek vezetőjeként, egyetemi hallgatóként, egyetemi tanárként és vezetőként, tekintélyes művészként, az írott és kimondott szó mestereként is az erdélyi magyarság megmaradásáért tevékenykedett - hangsúlyozta a család.
   
Abodi Nagy Béla 2008 óta élt Budapesten.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés