bezár
 

színház

2012. 12. 12.
Megkezdték a független előadóművészeti szervezetek kifizetését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdte a független előadóművészeti szervezetek pályázati úton elnyert támogatásának folyósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága.

Szkéné színház

Az összesen mintegy félmilliárd forintos támogatást száz előadóművészeti szervezetnek ítélték oda korábban, a kifizetés a pályázat késői kiírása és az idei "költségvetési egyenleg tartását biztosító zárolások" miatt csúszott.
   
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága kedden megkezdte annak a közel félmilliárd forintnak a folyósítását, amelyet az Emmi az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy száz független előadóművészeti szervezetnek ítélt oda.
   
Mint írják, az idei költségvetési egyenleg tartását biztosító zárolások ellenére összesen közel félmilliárd forintot kapnak a II-es és VI-os kategóriába tartozó előadóművészeti szervezetek. Az összes támogatott szervezettel a szerződéseket megkötötték, az első kifizetések megindultak.

A szervezetek többségének, mintegy 80 pályázónak szerdán, további 17 szervezetnek pénteken indítják a támogatási utalásokat. Egy szervezet esetében a kifizetés várhatóan a jövő évre csúszik.
   
"A kormány mindent megtesz azért, hogy 2013-ban lehetőleg az év első hónapjaiban megtörténjen a pályázatok kiírása, a kifizetésekre pedig mihamarabb sor kerüljön" - olvasható a közleményben.
   
A kormány október 8-án döntött az idei költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről, ennek értelmében a kulturális államtitkárságnak több mint 2,4 milliárd forintot kellett zárolnia költségvetéséből. A tárca döntése értelmében az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy száz független szervezet egységesen, a korábban jelzett támogatás kétharmadát kapja meg.
 
A pályázati felhívásban korábban a VI-os kategóriába tartozó független színházak támogatására 660,7 millió, a II. kategóriába sorolt zenekarok, énekkarok támogatására 119,9 millió forint szerepelt. Ebből a VI. kategóriába sorolt szervezetek végül 419,5 millió, a II. kategóriába sorolt szervezetek pedig 76,1 millió forintot kapnak meg.
   
A kiemelt művészeti célok megvalósítására kiírt két pályázat keretösszege 215 millió forint volt, ebből a színházaknak 190,2 millió, a zenekaroknak, énekkaroknak 24,8 millió forint jutott volna. Ezeket teljes egészében érintette a zárolás, amely tehát a négy pályázat esetében 500 millió forintot tesz ki - közölte korábban az államtitkárság.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés