bezár
 

art&design

2012. 12. 11.
Morvay Zsuzsa humoros kerámiái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Morvay Zsuzsa mintegy hatvan humoros kerámiájából - köztük bohócokból, kislány- és állatfigurákból, bogarakból, vázákból, várakból - látható kiállítás péntektől az SCH-Galériában Budapesten.

prae.hu

 Morvay Zsuzsa tárlatának anyagát külön erre a kiállításra az elmúlt fél évben készítette. Csoportokban mutatja be alkotásait, lesz nagy állatokból álló kerámiacsoport, a várak sárkányokkal, faliórával és ágyúval szerepelnek együtt, az éjjeli edények pedig női büsztökkel láthatók egy csoportban. "A gyerekméretű füles biliket jópofa edényeknek tartom, ezek a tárgyak mindig is voltak" - mondta el a művész az MTI-nek.
   
Alkotásainak témái évek óta ugyanazok, a különböző bohócok mellett állatfigurákat, köztük nagy bogarakat, elefántokat, békákat, krokodilokat, zebrákat és sárkányokat jelenít meg. De láthatók lesznek edények, vázák és áttört tálak, valamint kerámia oszlopok is.
   
A művész hagyományos korongozással dolgozik, majd ebből mintázza, gyúrja és formálja tovább az agyagot, a máz is hagyományosan készül. Morvay Zsuzsa jellemzően a kék, zöld és fehér színeket használja.
Kiállításon látható lesz egy nagy, 30 centiméteres ülő bohóc is. Mint elmondta, régóta készít bohócokat, szereti bennük a kettősséget: a vidám-szomorúságot és a groteszkséget. "A bohóc lehet szomorú és vidám, meg kis hülye is, bárgyú és rafinált, ebből a témából mindent lehet csinálni" - tette hozzá.
   
Látható lesz egy 60 centis bagoly, az elefántokból bemutat egy félméteres és egy kisebb méretű kerámiát is. 
   
Morvay Zsuzsa szereti a humort, alkotásaiban gúnyolódik. "Olyan angyalokat is készítek például, amelyek teljesen bárgyúak. Úgy gondolom, humor nélkül nem lehet élni, annak ellenére, hogy néha depressziós vagyok" - magyarázta. 
   
Morvay Zsuzsa nyolc éve tért haza Magyarországra, előtte Németországban, Dél-Afrikában majd Spanyolországban élt. Az autodidakta művészt 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Munkáiból 1988-ban galériát nyitottak Darmstadtban. Legutóbbi tárlata két éve a miskolci képcsarnokban volt.

A fővárosi kiállítás december 23-ig tart nyitva.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés