bezár
 

film

2012. 12. 10.
Többszáz iskolában használják Jankovics Marcell videoelőadásait
Jankovics Marcell dedikál: december 11., 18h, Alexandra Irodalmi Kávéház, 1075 Budapest, Károly krt. 3/C.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mozinet Online Kortárs Mozgóképmagazin a 2012-2013-as tanévben is meghirdette a középiskolás korosztálynak szóló mozgóképismereti vetélkedőjét, amely ezzel a hetedik évébe lépett. Az oktatási program az évek során többezer diáknak nyújtott lehetőséget arra, hogy játékos formában, de magas színvonalon mélyítse el filmtörténeti és filmelméleti tudását.

prae.hu

A Zsánerben rovat idén a hazai mozgókép egyik fontos területével, az animációs filmmel foglalkozik. Jelentős változás, hogy a feldolgozandó anyagok most nem írott szövegként, hanem videoelőadások formájában jutnak el az iskolákba, méghozzá a Kossuth-díjas és Oscar-jelölt Jankovics Marcell tolmácsolásában. Jankovics nemcsak azokról a rajzfilmekről ismert, amelyek több generáció számára nyújtottak meghatározó élményeket (János vitéz, Sisyphus, Küzdők, Magyar népmesék-sorozat, Fehérlófia, Az ember tragédiája stb.), kultúrtörténeti munkássága is kiemelkedő, számos könyvet írt a mítoszokról, a szimbólumokról és a művelődéstörténet egyéb területeiről. Az első forduló anyaga a (nép)mesék szimbolikájával foglalkozik, a továbbiakban pedig előad majd az adaptáció problémájáról, a mondák és a történelem feldolgozásának lehetőségeiről, a különböző animációs technikákról és a magyar animációtörténet fontosabb állomásairól is. A félórás előadások bárki számára elérhetőek a YouTube-on.

A játékban való részvétel minden diák számára ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. A 3-5 fős csapatok elsősorban a 14-18 éves korosztályból kerülnek ki, a versenyzők feladata, hogy a havonta frissülő oldalon feltett kérdéseket a megadott határidőig e-mailben megválaszolják. A legjobban szereplő csapatok fordulónként ajándékcsomagot nyerhetnek. A verseny október közepén indult és több fordulóból áll, a feladatok megoldásánál a tárgyi tudáson túl a tanulók kreativitására is nagy szükség van. A jelenleg zajló megmérettetés első fordulójába 43 csapatban mintegy 150 tanuló regisztrált, de több száz, az ország legkülönbözőbb pontjain található és határontúli iskola a versenyen kívül is használja az előadások anyagát. A játék továbbra is nyitott, a versenyzők bekapcsolódására bármelyik hónapban lehetőség van a http://www.mozinet.hu/zsanerben oldalon.

Jankovics Marcell legközelebb december 11-én, kedden este 6 órakor dedikálja nemrég megjelent filmjének, Az ember tragédiájának (12) dvd és blu-ray változatát, illetve a film képeivel illusztrált könyveket. A dedikálásra az Alexandra Irodalmi Kávéházban (1075 Budapest, Károly krt. 3/C) kerül sor.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés