bezár
 

irodalom

2012. 12. 08.
Mirko Kovac író, esszéista, forgatókönyvíró életműdíjat kap Pulában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mirko Kovac, a volt Jugoszlávia egyik legnagyobb írója kapja az életműdíjat az idei Pulai Nemzetközi Könyvvásáron vasárnap.

prae.hu

Mirko Kovacot, a 20. század szerb-horvát nyelven publikáló egyik legfontosabb írástudóját Magyarországon is ismerik, idén jelent meg Nives Koen rózsái című, válogatott novelláit tartalmazó kötete a Napkút Kiadónál. Nagy életrajzi kötete, a Város a tükörben című, amely a családjáról, a történelemről, a mediterrán térségről szól, 2009-ben látott napvilágot a Magvető Kiadónál csakúgy, mint a Bevezetés a másik életbe című könyve 1989-ben. A Malvina Trifkovic életrajza című kötete 2004-ben jelent meg.

Kilenc jugoszláv film forgatókönyve fűződik a nevéhez, köztük az 1978-ban Magyarországon is bemutatott Árnyak Dubrovnik felett (Okupacija u 26 slika) című film.

Mirko Kovac 1938. december 26-án született Petroviciben, Montenegróban, majd a volt Jugoszlávia fővárosába, Belgrádba költözött. Regényeken és novellákon kívül számtalan esszét is publikált. Az író 1991-től festőművész feleségének szülővárosában, Rovinjban él, nem tért vissza Belgrádba, mert nem értett egyet Milosevic politikájával. A lépéséért mind a szerbek, mind a horvátok erősen támadták. Horvátországban a Fraktura Kiadó gondozza életművét - írta a Vecernji List című zágrábi napilap.

A Pulai Nemzetközi Könyvvásárt, amelyet november 30. és december 9. között tartanak, 18 éve rendezik meg és idén a mediterrán térség volt a fő téma, a díszvendég pedig Törökország. A vásáron Horvátország és a környező országok mintegy 300 kiadója vett részt. Kétszáz szerzőt köszöntöttek, 80 eseményt, írótalálkozókat tartottak és mintegy 60 ezer látogatót regisztráltak Délkelet-Európa legnagyobb írófesztiválján, az Isztriai-félsziget központjában - olvasható a könyvvásár honlapján.

Olyan nagy nevű írók voltak vendégek Pulában a korábbi években, mint Orhan Pamuk, Umberto Eco, Claudio Magris, Irwin Welsh, Jiri Menzel vagy Esterházy Péter, utóbbi nyolc évvel ezelőtt horvátul megjelent regényét, a Harmonia caelestist is itt mutatták be, és Xenia Detoni ezért a munkáért megkapta a fordítói nagydíjat Pulában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés