bezár
 

zene

2012. 12. 07.
Budapesti diákok koncerteznek a zágrábi székesegyházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kőbányai Szent László Általános Iskola Harmónia Gyermekkara és a Csengettyűegyütes önálló adventi hangversenyt ad vasárnap a zágrábi Szent István székesegyházban - tájékoztatta a zágrábi magyar nagykövetség az MTI-t pénteken.

prae.hu

Magyar történészek szerint 1091-ben, horvátok források alapján 1093-ban vagy 1094-ben alapította Szent László király a zágrábi püspökséget, és a Káptalandombon (Kaptol) felépíttette a Szent István-székesegyházat. 
   
"Akár jelképesnek is mondható, hogy több mint kilenc évszázad elmúltával most éppen a magyar lovagkirályról elnevezett budapesti iskola diákjai vendégszerepelnek az ősi katedrálisban" - áll a koncertismertetőben.
   
A gyermekkórus számos elismeréssel, ezüst és arany minősítésekkel, koncertmeghívásokkal, rádió-, televízió- és CD-felvételekkel büszkélkedhet. A 32 darabos csengettyűkészlettel felszerelt iskolai együttes számos magyarországi, kismartoni (Eisenstadt), bécsi és firenzei vendégszereplés után érkezik a horvát fővárosba.
   
A karácsonyi ünnepkörhöz igazodóan a gyermekkar a többi között Liszt-, Delibes-, Britten- és Caccini-műveket ad elő, a csengettyűsök pedig Charpentier-, Mozart- és Csajkovszkij-dallamokat szólaltatnak meg.
   
A budapesti diákok ünnepi koncertje 19 órakor kezdődik a neogótikus stílusú zágrábi székesegyházban, amely a legnagyobb horvátországi szakrális épület, és több mint ötezer ember befogadására alkalmas.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés