bezár
 

zene

2012. 12. 05.
Underground a felhők felett: SoNaR születésnap
2012. december 8., 20h, Cökxpon RestArt kultúrbisztró, H-1085 Budapest, Horánszky u. 5.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcadik születésnapját üli december 8-án az instrumentális progresszív pop legjobb hazai képviselője, a SoNaR zenekar. A szülinap koncerttel is társul a Cökxpon klubban, pontosan este 8-tól.

prae.hu

A SoNaR zenekar 2004 óta létezik. Filmzeneszerű, “instrumentális progresszív pop“ muzsikájuk masszív, lüktető. Egyszerre lazulós és feszült. Instrumentális hangfolyam, melyben egyaránt fontos szereplők a digitális zajok, a hangszerek határait feszegető örök kísérletező kedv, a vizualitás élménye, és a mindezeket katarzisként feloldó pop. Zenéjük több stílusból táplálkozik. Hatással volt rájuk mind a kísérleti elektronika, mind a dallamos space rock, de a hiphop és a dub is egyaránt formálta zenéjüket. Folyamatos keresés és absztrakt megoldások, ingázás a downtempo és a feszült karcos rockzene között. Erőteljes lüktetés, feszes ritmusok, szállós gitártémák, szépen megkomponált zörejek jellemzik. Sajátos, kompromisszumok nélküli zenéjüket az egész estés audovizuális koncertélmény teszi felejthetetlenné.

A kísérletező kedv a zenekar arculatában, kreatív ötleteiben is megjelenik. Az elsők között adtak Magyarországon élő online koncertet saját stúdiójukból, ennek köszönhetően a zenekar élő fellépése a világ távolabbi pontjaira is eljuthatott.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4iFDZGfSRRc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Gerilla módszerrel terjesztették második kislemezüket a Deltroid című albumot. A nemzetközi vásárlásmentes napon nagyáruházak polcaira csempészték őket, az akciót az alábbi videón meg is örökítették.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rO9tVstt78k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A második kislemez után készült el a zenekar első nagylemeze a Celluloid. A lemez egyik legszűrreálisabb száma ihlette Badits Ákost, aki a dalra szuggesztív, ám széles körben vitatott animációs videót készített.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/7uOE7xgqwS8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2012-re a zenekar sajátos hangzásvilága még markánsabbá, letisztultabbá, egyedibbé vált. Elkészült második nagylemezük On Air címmel, mely az addigi lebegést megtartva dinamikus, komplex dalokat tartalmaz. Zenei arculatát az agyat érő folyamatos ingerek jellemzik, a zene felpörög, majd lenyugszik, állandó hatást gyakorolva az érzékekre.

Most tehát a nyolcadik szülinapját ünnepli a SoNaR. Ünnepeljünk velük a Cökxpon klubban, december 8-án.

Cökxpon RestArt kultúrbisztró
H-1085 Budapest, Horánszky u. 5.
www.cokxponambient.hu
www.facebook.com/cokxpon
info@cokxponambient.hu


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés