bezár
 

irodalom

2012. 12. 04.
Könyvsorozat a Monarchiáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hasonmás kiadásban jelent meg az eredetileg 1885 és 1902 között kiadott Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című könyvsorozat huszonegy kötete. Az ezer példányszámban megjelent kötetek kulturális és politikatörténeti jelentőségét a kedden Budapesten Németh Zsolt és L. Simon László államtitkár is méltatta.

prae.hu

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a könyvbemutatón elmondta, hogy fontos a papíralapú kiadás és lesznek olyan fiatalok, akik a korszakos műveket, a bennük rejlő anyag sajátossága miatt papíron akarják forgatni és befogadni.
   
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a jövőre várhatóan németül is megjelenő kötetek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén folyamatosan tapasztalható volt és ma is létezik egyfajta "monarchiadivat".

A monarchia mai hatásai kapcsán megjegyezte, hogy Ausztria a rendszerváltozás óta a magyar külpolitika számára a kiemelten fontos országok közé tartozik.
   
Emlékeztetett arra, hogy az Országház épülete, a könyvsorozat megjelenésével egy időben, 1885 és 1902 között épült fel. "Ami márványban és építőanyagban az Országház, az kultúrában a huszonegy kötet" – mondta a külügyi államtitkár a Méry Ratio Kiadó és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány könyvbemutatóján.
   
Michael Zimmermann magyarországi osztrák nagykövet azt hangsúlyozta, Ausztria 1995-ös európai uniós csatlakozása óta munkálkodik azon, hogy Brüsszelben ismerjék és megértsék Közép-Európát. Megítélése szerint ebben áttörést a tavaly elfogadott Duna-stratégia jelentett.
   
A nagykövet szerint a most megjelent sorozat alapja lehet annak a vitának, hogy milyen elképzelések, koncepciók léteznek Közép-Európáról. A szerinte se nem nosztalgikus, se nem exkluzív célzatú mű jó kép arról, hogy Közép-Európa milyen is lehetett egykor. "Fontos látni és szomorú is, hogy mi az, ami a 20. században semmivé lett, amit a gyűlölet, a nacionalizmus tönkre tett" – tette hozzá.
   
Méry Gábor, a Méry Ratio Kiadó vezetője elmondta, hogy kétéves munka vezetett el a kötetek megjelenéséhez. Az eredeti kötetek felkutatása egy évig tartott.
   
Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben eredeti kiadása a 19. század végének legnagyobb könyvkiadási vállalkozása volt, Rudolf trónörökös részvételével és pártfogásával.

A német és magyar nyelven megjelent sorozat magyar főszerkesztője Jókai Mór volt.
   
A Magyarországról szóló szövegeket és rajzokat a korabeli magyar történetírás, néprajztudomány és művészet jeles képviselői készítették.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés