bezár
 

építészet

2012. 12. 04.
Ingatlanfejlesztési díjak a Zsolnay negyednek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első díjat és a pályázók szavazatai alapján odaítélt különdíjat is a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed kapta a 14. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán. Az elismeréseket kedden adták át Budapesten.

A díjátadón Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, a pályázat fővédnöke elmondta, hogy a műemlék épületek csak úgy menthetők meg, ha új funkciót kapnak. Beszélt arról is, hogy a mentést segíti a parlament előtt lévő örökségvédelmi törvény, amelyhez - várhatóan szerdán - a részletszabályokat is elfogadja a kormány.
   
A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a pályázatot a legnagyobb nemzetközi ingatlanfejlesztési társaság nevében (FIABCI) annak hazai tagozata, a FIABCI Magyarország és a Magyar Ingatlanszövetség közösen írta ki a hazai beruházások népszerűsítése és megismertetése érdekében.
   
A Zsolnay negyedet a díjra 27 pályázó közül találta a legalkalmasabbnak a hazai ingatlanfejlesztési szakma prominens tagjaiból álló zsűri. A bírálók szerint a negyed "Közép-Európa legnagyobb barnamezős fejlesztése, ahol az értékek megőrzésével és a kor szelleme szerinti hasznosításával hazánk egyik legsokoldalúbb, építészetileg egységes, legvonzóbb kulturális terét sikerült létrehozni".
   
A pécsi városfejlesztési cég kitért arra, hogy második helyen a tatai Platán Restaurant & Café, Platán Várárok Vendégház, harmadik helyen pedig a sopronbánfalvai Pálos-Karmelita kolostor végzett.
   
A Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János által tervezett, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium által kivitelezett Zsolnay negyed idén októberben a média 2012-es építészeti díját nyerte el a megépített épületek kategóriában.
   
A Zsolnay negyed a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre.
   
Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.
   
Az ingatlanfejlesztők nemzetközi szervezete, a FIABCI 1951-ben alakult, és jelenleg 60 országban, 1,5 millió taggal tevékenykedik. A nívódíj pályázatok nemzeti keretben indulnak, és a nyertesek versenyeznek tovább nemzetközi szinten.
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés