bezár
 

színház

2012. 12. 02.
Kiállítás és műsoros est Ternyák Zoltán emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítással és műsoros esttel tiszteleg Ternyák Zoltán fiatalon elhunyt színész emléke előtt a 20. születésnapját ünneplő Éjszakai Színház; a tárlat december 8-án délután nyílik meg, aznap és 9-én este pedig jubileumi gálaműsort láthat a közönség a Pinceszínházban.

Szkéné színház

Az emlékkiállítás Ternyák Zoltánt (1963-2003) az Éjszakai Színházban játszott szerepeiben mutatja be, fotókat, dokumentumokat, kritikákat, hang- és képfelvételeket tárnak a közönség elé. Az ingyenesen látogatható tárlat december 15-ig látható a Pinceszínházban - áll a Pinceszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Éjszakai Színház Közhasznú Kulturális Egyesület december 8-án zártkörű gálaestet tart. A 9-én megrendezett zenés gálaest közreműködői az Éjszakai Színház előadásaiban az elmúlt húsz évben szereplő művészek, zongorán Darvas Ferenc játszik, a rendezvény moderátora pedig Tóth József.

Az est második részében levetítik Bereményi Géza Légköbméter (1992) című Ternyák Zoltán főszereplésével készült filmjét.

Az Éjszakai Színház 1992-ben alakult, szinte az első olyan társulás volt, amelyik profi színészekből állt, de alternatív körülmények között - színházi struktúrán kívül - működött, és a merev társulati struktúrát megbontotta. Tizenhárom színész fogott össze, hogy Bereményi Géza Légköbméter című darabját létrehozza, a főszerepet Ternyák alakította. Az előadásból készült tévéváltozatot vetítik le a gálaműsor második részeként. Az Éjszakai Színház 1995 óta játszik a Pinceszínházban.

A Légköbmétert még mintegy 30 bemutató követte, köztük olyanok, amelyekben Ternyák Zoltán játszotta a főszerepet: Mrozek Emigránsok, Orton Szórakozzon, Mr. Sloane!, Botho Strauss Mint vendég, Nádas Péter Temetés című művét adták elő.

Ternyák Zoltánra a Hoppárézimi! főszereplőjeként, vagy Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett című filmjéből emlékezhet a közönség. A színész 1989-ben lett a Katona József Színház tagja, 1992-től szabadfoglalkozású művész volt. A színész majd tíz éve, kevéssel negyvenedik születésnapja előtt meghalt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés