bezár
 

art&design

2012. 11. 30.
Hétfőn nyit a Forster Örökségközpont
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hétfőn megnyílnak a Forster Örökségközpont 140 éves gyűjteményei, így a fotótár, a tervtár, a tudományos irattár és a szakkönyvtár néhány hónapos szünet után újra látogatható lesz - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

prae.hu

 A közleményben felidézték: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogutódjaként működő központot néhány hónappal ezelőtt zárták be ideiglenesen, az intézmény átszervezésének idejére. A hivatalt szeptemberben nevezték át Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központra, péntektől ehhez az intézményhez tartozik a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is.
   
A központban működő gyűjtemények egyike az 1872-ben alapított fotótár, amely 86 ezer archív képet és 240 ezer negatívot őriz, elsősorban az építészet és a kulturális örökség területéről. Kiemelték: mivel a gyűjtemény csaknem másfél száz éves, sok, a történeti Magyarország városairól és falvairól készített felvétel található benne.
   
Mint írták, az ország legjelentősebb építészettörténeti gyűjteménye a tervtár, amely építészeti alkotásokról készült felméréseket, ábrázolásokat, restaurátori, tudományos, régészeti és városrendezési dokumentációkat, térképeket gyűjt, leltároz és őriz. A közleményben felhívták a figyelmet az itt megtekinthető akvarell freskómásolat-gyűjteményre és Debreczeni László erdélyi templomfölmérési anyagának másolatára.
   
A tudományos irattárban található az intézményes magyar műemlékvédelem 1872 és 1992 közötti iratanyaga. Az egyes hivatalok dokumentumai mellett itt őrzik a magyar műemlékvédelem nagyjainak örökségét, így például Rómer Flóris, Henszlmann Imre, Schulek Frigyes és Détshy Mihály hagyatékának egy részét is - hangsúlyozták a közleményben.
   
Mint írták, ugyancsak az 1870-es évektől kezdve gyűjti anyagát a jelenleg 39 ezer példányos szakkönyvtár, az egyetlen elsősorban műemlékvédelemre specializált magyarországi gyűjtemény.
 
A könyvállomány mellett helyben olvasható 52 féle magyar és 48 féle külföldi folyóirat is, valamint mikrofilmen elérhetőek az irattár archív anyagai.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés